Evi Meyer (innfeldt) er sjef for UMake. Appen han og selskapet hans har laget skal nå brukes til å bygge en bil.
Evi Meyer (innfeldt) er sjef for UMake. Appen han og selskapet hans har laget skal nå brukes til å bygge en bil. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Skal bygge bil som er designet på nettbrett

Se utvikleren lage en felg på nye iPad Pro.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

San Francsico/Tek.no: At Apple viser frem apper under lanseringene sine er ganske vanlig. Det som tvert imot er ganske uvanlig er at disse appene blir brukt til å designe hele biler. Det er det som nå skjer, om vi skal tro UMake-sjef Evi Meyer.

Meyer har fortid som sjefsutvikler for mobilutgaven av AutoCAD, et annet avansert designverktøy som også ble vist frem på de nye nettbrettene. Her skal det imidlertid handle om 

– Det er jeg som har utviklet den

Når vi tester apper og ny programvare blir det som regel litt etter prøve seg frem-metoden. Derfor skilte karen som stilte seg opp ved siden av oss seg ganske tydelig ut, da han gikk i gang med å bruke omtrent samtlige funksjoner i appen han hadde foran seg uten å stoppe opp for å lete etter knapper.

– Du bruker denne appen mye, ble det plutselig spurt fra Apples representant ved siden av.

– Det er jeg som har utviklet den, kom det kontant tilbake fra Meyer, som ikke lot seg be to ganger da han ble spurt om å vise frem hvordan den virket.

Lynhurtig beveger han hånden over skjermen med Apple Pencil som verktøy. Kontrollene demonstreres raskt, og de ser intuitive nok ut. Men det mest imponerende skjer når mannen begynner å tegne.

Vi fulgte lanseringen live fra San Francisco – les livebloggen her »

Lager felgmønster på et øyeblikk

Et par tilsynelatende tilfeldige pennestrøk er raskt forvandlet til et mønster. Appen har mulighet til å forskyve disse mønstrene innenfor gitte begrensninger man selv velger. Dermed kan mønsteret fordeles ut over en sirkel, og snus rundt på som et kaleidoskop.

Før vi vet ordet av det viser iPad Pro-skjermen det som unektelig ser ut som en felg. Den kan roteres rundt i tre dimensjoner, og viser resten av bilen som også ligger som en detaljert tegning i bunnen.

Verdens første bil designet på nettbrett

Meyer kan fortelle at bilen skal i produksjon hos selskapet Local Motors, og er den første bilen som noensinne er designet på et nettbrett.

Appen er foreløpig ikke tilgjengelig for hvem som helst, men har vært i Beta-testing en stund. På spørsmål om når den blir tilgjengelig er svaret bare veldig snart.

Ut fra enkelheten og hastigheten Meyer trakterte verktøyet med mistenker vi at UMake faktisk kan gjøre 3D-design tilgjengelig for flere. Frem til nå har det vært en relativt kompleks oppgave som få bortsett fra spesielt interesserte har grepet fatt i.

Med verktøy som dette kan man faktisk drodle seg frem til brukbare resultater, som for eksempel kan skrives ut på 3D-printer.

Se hele Meyers demonstrasjon i videoen under.

Apple lanserte det enorme nettbrettet iPad Pro i går. Sniktitten på det nye nettbrettet kan du lese her »

Vi har også sett nærmere på de nye iPhone-modellene som ble sluppet »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen