Sommeren er høysesong for navigasjonsløsninger. Gule Sider og Nokia/Here tilbyr hver sin supre navigasjonsapp. Les mer på side 3.

Se ukens app-anbefalinger

Sommeren er høysesong for navigasjonsløsninger. Gule Sider og Nokia/Here tilbyr hver sin supre navigasjonsapp. Les mer på side 3. (Bilde: Shutterstock/Gulesider)

Her er ukens anbefalte apper!

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Klipp!

Slett den lange ferivideoen fortere enn du rekker å si «Dis», for ingen vil se den!

clips.

Sommeren er forhåpentlig ikke over allerede, men uansett altfor kort til å sitte og redigere video. Vil du utsette andre for en time med endeløs vandring i Syden, ispedd bassengopptak med plagsomme barnehyl og solbrente engelskmenn? Eller snutter som er så korte at man ikke legger merke til at opptakene nødvendigvis ikke er av Oscar-materiale? Hvis jeg kan velge, tar jeg det siste. Og hvis de i tillegg er sydd sammen sånn passe kult, så kjør på. Clips er laget med det siste konseptet i sinne. Ideelt sett bør man ikke filme mer enn neon få sekunder om gangen, men hvis ingenting skjer, er det fristende å la kamera gå i et par minutter til. Wrong! Klipp det ned til et par sekunder, så ingen rekker å oppdage at det er kjedelig. Folkene bak videoredigeringsappen Cameo har laget en app som er svært kjapp å redigere i, og som gir deg full kontroll.

Når du starter appen, får du en rask innføring i bruken. Du sveiper mot venstre i klippene for å forkorte dem, og holder bildet og drar mot venstre for å få opp en utvidet redigeringsmeny med splitt, kopier, fart og slett. Du kan enkelt bytte rundt på klippene ved å dra dem oppover eller nedover på skjermen. Så legger du til musikk, kommentarer og eventuelt overganger, og trykker på save, før du arkiverer eller deler i vei på sosiale medier. Sånn!

Clips Video Editor

Format: iPhone
Pris: Gratis, kjøp i app

Last ned til iPhone »

Småmagisk

Været i sommer har i beste fall vært vekslende. Når det regner, kan det ikke skade om husets yngre garde prøver å trylle fram litt godvær?

magic.

Norske Boggatap, som lager pedagogiske apper og spill for barn, ble nevnt for et par uker siden i denne spalten, da gjaldt det Vacation-appen. Nå trekker vi fram en ny, artig sak for de små, denne gangen for aspirerende magikere.

Når du starter appen, kan du velge om du vil få en innføring for voksne, eller sette i gang magien direkte. Innføringen er ved tryllekunstner Lars Johannesen, som forteller at man kan gi hovedfiguren, teddybjørnen Ted, nytt navn, bytte ut tryllestaven, kile ham og gjøre tryllekunster. Dessuten får vi vite at det ikke er noen kjøp i appen, og at småbarn ikke kan komme seg ut på nettet via appen. Når barnet starter appen, kan man velge klesfarge til Ted ved å spinne på et hjul. Deretter må du åpne trylleskrinet ved å føre en stjerne rundt i et mønster, før du velger hvordan tryllestaven ser ut. Så kan du trylle i vei med kort, iskrem, kaker, blomster og mange andre gjenstander, ved å plassere dem i tryllekasser og bruke tryllestaven på dem. Så får du velfortjent applaus. Passer best for smårollinger, som ellers ville laget et salig rot for å prøve gjøre det samme med ekte rekvisitter. Er du ingen fan av lystig barnemusikk, bør du skru ned lyden.

 

Bogga Magic

Format: Android og iPhone
Pris: 29 kroner

Last ned til Android » Last ned til iPhone »

Gratis GPS

Trenger du en GPS i bilen? Liker du å ta omveier for å se nye steder? Vil du søke etter bedrifter eller personer? Og la samme app ordne alt?

Den nye versjonen av Gule Sider Navigasjon er svært omfattende. Den er for det første en fullt fungerende GPS med punkt-til-punkt-navigasjon for biler. Du kan laste ned norgeskartet, og da vil den ikke bruke data eller være avhengig av Internett på noen som helst måte for å fungere 100 % effektivt. Appen har hastighetsvarsel, ruteplanlegger og stemmestyring, og den kan oppgraderes med fotobokser og live trafikkinformasjon. Dessuten kan du kjøpe kart til andre land og laste dem ned, slik at appen fungerer på reisen utenlands, uten at du trenger å betale for dyr datatrafikk når du først har kjøpt kartene. Når du starter appen, kan du velge ruteplanlegger, og den går ut fra at du vil reise fra stedet der du er. Ellers kan du velge historikk, altså steder du har reist fra før, eller søke etter steder å reise fra. Deretter velger du hvor du skal, og her bruker du samme søkemetode som startpunktet. Deretter kan du fortelle appen om du vil unngå bomveier, unngå motorveier og unngå ferger. Du kan også velge om du vil kjøre bil eller gå. Den siste modusen er ypperlig når du spaserer i byer der du ikke er kjent. Trykker du på OK, beregner appen ruten og alternative ruter. Deretter kan du kjøre en demo av turen, altså slik appen vil se ut når du sitter i bilen. Dette er en svært nyttig funksjon under planleggingen. Underveis kan du zoome ut og inn i kartet, og plassere bilen hvor som helst langs ruten. Veibok-funksjonen gir deg en rask oversikt over alle manøvrene du må foreta deg underveis på turen. I Butikk kan du kjøpe nye kart. Du vil se at et kart med livstidsoppdateringer for hele Europa vil koste 289 kroner, og at det er Tomtom som leverer kartdata. Et årlig trafikkabonnement koster 95 kroner, og fotobokser koster det samme. Disse funksjonene kan man klare seg uten, litt avhengig av kjøremønster og hvor tung høyrefot du har. Anbefales, tross relativt høy pris for tilleggskart. 

Sjekk også ut den glimrende GPS-appen HERE, som også er gratis, og i tillegg også har gratis kart for andre land og er laget i versjoner for Android, iPhone og Windows Phone. Før iPhone-versjonen var klar, omtalte vi HERE-appen her.

Gule Sider Navigasjon

Format: Android og iPhone
Pris: Gratis, kjøp i app

Last ned til Android » Last ned til iPhone »

HERE

Format: Android, iPhone og Windows Phone
Pris: Gratis

Last ned til Android » Last ned til iPhone » Last ned til Windows Phone »

Fotballspill med innlagt nostalgi

Tiki Taka Soccer vekker minnene fra gamle dager og Sensible Soccer på Amiga. Grafikken er gammeldags, og man ser fotballbanen ovenfra og ned, med små spillere på en stor bane.

Man kontrollerer spilleren enten ved å trykke dit man vil slå en pasning, eller sveipe for å fyre av et skudd. Høres enkelt ut, men det er det ikke.

Tiki Taka som Barcelona.
Tiki Taka som Barcelona.

Utviklerne har overhodet ikke vært redd for å gi spillerne en utfordring med Tiki Taka Soccer. Man må hele tiden følge med, vite hvor man har både med- og motspillere og tenke fort. Hvis du står for lenge rolig med ballen, eller ikke jager ned angripende spiller så får du fort mål imot.

Men du verden så tilfredsstillende det er når ting endelig klaffer. En dragning her, en pasning her og plutselig limes ballen i nettet av stjernespissen din. Det er deilig når man får det til i FIFA, men du verden så deilig det er i dette spillet også.

Derfor er det synd at utviklerne har fylt spillet med en hel haug betalingsvegger. Du presses mer eller mindre til å bruke penger før, underveis og etter hver eneste kamp du spiller. Det tar overhånd, og progresjonen i et ellers veldig bra spill bremses unødvendig av at utviklerne vil ha pengene dine.

Utover dette er Tiki Taka Soccer et deilig og utfordrende fotballspill.

Tiki Taka Soccer

Plattform: iOS, Android, Windows Phone (Kommer snart)
Pris: Gratis, kjøp i app

Last ned Tiki Taka Soccer: iOS, Android.

Ukens mobilspill er hentet fra Gamer.no.
Her finner du ytterligere ni morsomme spill til mobilen din »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen