Se robothånden i aksjon

Bionisk hånd erstatter amputert lem.

En gang i tiden var det som science fiction å regne at Luke Skywalker kunne erstatte sin avkappede hånd med en robotutgave. Den tiden er over for godt, ettersom forskere gjør stadige fremskritt innen bionisk teknologi.

Grunnleggende gjøremål

Vi får mer og mer avanserte proteser for armer og bein, og nå begynner teknologien for bioniske hender å likne noe. Robothender har vært problematisk å få til fordi en hånd har mange bein som samhandler på kompliserte måter – det er vanskelig å gjenskape den nøyaktige motorikken fungerende hender kan få til.

Denne videoen av en ung herremann viser at teknologien har kommet langt på vei, men at det fremdeles gjenstår en god del. Uansett er det spennende og imponerende å se hvor langt man har kommet:


Selv om den bioniske hånda ikke er perfekt, er det likevel et enormt fremskritt for personer med amputerte hender – man får muligheten til å foreta helt grunnleggende gjøremål igjen, som å holde et glass eller å knyte skolissene. Man vil med andre ord klare å leve et forholdsvis normalt liv med en slik bionisk hånd, noe som er positive nyheter.

Kobles til ubrukte nerver

Den bioniske hånda er en såkalt neuroprotese, noe som innebærer at den kobles til nerver som pleide å kontrollere hånda som var der. Per i dag er det ikke mulig å koble til altfor mange nerver, ettersom elektroder og mekanikk fremdeles ikke er bra nok.

Utviklingen vil fortsette innen dette feltet, og om noen år vil vi mest sannsynlig se enda mer troverdige og brukbare robothender som kan gi amputerte mennesker en mer normal hverdag igjen.

(Kilder: BBC News, CrunchGear)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen