Se robotene danse til «Thriller»

Teknofil Se robotene danse til «Thriller»

Se robotene danse til «Thriller»

Forskere utvikler nye metoder for å synkronisere roboter.

Roboter som gjør ting er alltid av interesse, og hva er vel ikke en større gladnyhet enn at en mekanisk trupp har lært seg å danse til Michael Jacksons udødelige klassiker «Thriller»?

Det interessante med denne sprudlende gjengen er at de ikke bare er forhåndsprogrammert til å utføre noen enkle dansetrinn, de klarer faktisk å vurdere om de er ute av takt med resten av danserne – for deretter å ta dem igjen.

Naturfenomen

Robotene er bygget av Aldebaran Robotics og programmert av et par forskere fra MIT. Forskerne tok i bruk en prosess kalt quorum sensing for å gjøre de individuelle robotene i stand til å synkronisere seg i forhold til gruppa.

I naturen finner vi dette fenomenet hos bakterier som sender ut molekyler i miljøet rundt seg. Dermed får individer vite hvor mange organismer som er rundt dem og hva de driver med.

Samarbeid i stor skala

Robotene sender naturligvis ikke ut molekyler på samme måte som bakterier, men utstråler isteden trådløs data. Ifølge forskerne betyr dette også at grupper med roboter i fremtiden for eksempel kan gjøre ulike, men beslektede oppgaver på samme tid.

Slik synkronisering gjør det med andre ord mulig for samarbeid på stor skala, og det åpner for mange nye muligheter for hva roboter kan jobbe med, som for eksempel konstruksjon av bygninger eller mer avanserte fabrikkoppgaver.

Se den mekaniske gjengen svinge svansen i videoen nedenfor:


(Kilde: Technology Review)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen