Denne roboten løser Rubiks kube på  ett  sekund

Teknofil Rubiks Kube

(Bilde: Jay Flatland / YouTube)

Denne roboten løser Rubiks kube på ett sekund

Står til å knuse den gamle rekorden.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Av alle irriterende ting som kom ut av forrige århundre står utvilsomt Rubiks kube høyt oppe på lista. De fleste som har opplevd 80-tallet vil huske denne puslelandeplagen, som ved første øyekast ser ut til å være barnemat, men i realiteten er umulig å løse med mindre du er genial eller har pugget oppskriften.

Som om ikke menneskeheten allerede har kastet bort nok tid og hjerneceller på Ernő Rubiks oppfinnelse, finnes det fremdeles folk som driver aktivt med galskapen. Og mens noen løkruller bruker sekunder på hva undertegnede i sin ungdom ikke klarte på mange måneder, er det også småsprø oppfinnere som lager roboter hvis eneste misjon her i livet er å løse kubeproblemet på kortest mulig tid.

Om ikke annet slipper vi med denne typen oppfinnere å frykte løpske morderroboter med det første.

Robot som kun kan én ting

Det er to programvareutviklere ved navn Jay Flatland og Paul Rose som står bak det som trolig er verdens raskeste kubeløserrobot. Ved hjelp av en 3D-skrevet ramme med seks elektiske motorer, fire USB-kameraer og programvare gående på en Linuxkjørende PC, har de snekret sammen en innretning som ikke bruker stort mer enn et sekund på oppgaven.

Det er heller ikke en 100 prosent standard kube som er benyttet – for å gi roboten grep og mulighet til å være hurtig nok har det blitt drillet «hull» på hver av de seks sidene.

Altså snakker vi om en robot som ikke kan noe annet enn å løse pusleproblemet.

Til gjengjeld er roboten veldig kjapp, og i videoen over kan vi selv se hvor rask den er. På de fire forsøkene som er filmet løser den kuben på mellom 1 og 1,2 sekunder, med den raskeste klokket inn på nøyaktig 1,019 sekunder.

De to mennene har med dette ingen problemer med å slå den nåværende rekorden, som skal være på 3,253 sekunder – og de er da også i ferd med å søke om å få godkjent en ny verdensrekord.

Den menneskelige rekorden er for øvrig på imponerende 4,904 sekunder.

Her er tipsene vi ikke hadde på 80-tallet:
Slik løser du en Rubiks kube »

(Kilde: Venturebeat)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen