(Bilde: Jinha Lee)

Se PC-en der du kan ta og dra i alt innholdet

Fascinerende prototype lar deg bruke hendene "inni" PC-en.

Fra tid til annen dukker det opp snedige løsninger på datafronten i stand til å heve et øyenbryn eller to. En flittig student ved det prestisjetunge universitet Massachusetts Institute of Technology(MIT), har nå demonstrert en prototype som gjør PC-bruk til en langt mer "fysisk" aktivitet enn tidligere.

3D-grensesnitt

MIT-studenten, koreaneren Jinha Lee, har gitt nyvinningennavnet SpaceTop. Konseptet ble utviklet under en praksisperiode hos ingen ringere enn Microsoft.

SpaceTop representerer en ny, tredimensjonal tilnærming til PC-grensesnittet. Oppfinnelsen setter nemlig brukeren i stand til å "gripe" filer og annet innhold på PC-en med hendene, som om de skulle være fysiske objekter.

Et tredimensjonalt, virtuelt rom ligger rett over tastaturet, slik at brukeren enkelt og sømløst kan veksle mellom interaksjon med 3D-rommet og tastaturet. Eventuelt kan man gjøre begge tingene på én gang. Man kan også utføre håndbevegelser for å aktivere bestemte funksjoner.

Designmessig er SpaceTop i hovedsak bygd opp av en gjennomsiktig LED-skjerm og to kameraer. Det ene kameraet registrerer håndbevegelsene, og det andre følger med på brukerens øyne og justerer perspektivet deretter.

Levedyktig idé?

Det er foreløpig uvisst hvilke bruksområder konseptet vil få. Bevegelsessensitiv teknologi finnes allerede på markedet i form av blant annet Microsofts Kinect, og det jobbes også med gjennomsiktige 3D-skjermer. SpaceTop skal imidlertid være det første konseptet som forener disse to teknologiene i et helhetlig PC-grensesnitt.

Hvorvidt oppfinnelsen vil slå an kommersielt anhenger av om folk er villige til å erstatte den gode, gamle mus/tastatur-kombinasjonen med å veive med hendene. I motsatt fall har den muligens et potensiale for 3D-designere, arkitekter og lignende.

Se for øvrig video under for en demonstrasjon.

Synes du denne berøringsskjermen er litt liten?
Se Microsofts enorme berøringsbord »

(Kilder: Wired, Jinha Lee)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen