- Se på fotball
Teknofil

- Se på fotball

Elektrofilmessen går av stabelen i Oslo denne helgen og i dag ble pressen invitert på en titt på det messen vil ha å by på. I den anledning var det også satt av plass til en liten debatt rundt hva fotballen betyr for nettet.

Rekordmye fotball
Aldri tidligere har vi sett at fotball sendes så mye på nett som det gjør i år. Både VG og TV 2 har flere livesendinger på nett hver tippeligarunde, mange av disse kampene videredistribueres også av andre aktører. Samtidig sender NRK 1. divisjonskamper på nett hver helg. Frykten var stor for at nettet skulle kollapse som en følge av fotballen, men så langt har erfaringene vært meget positive kan aktørene fortelle. Torgeir Waterhouse, prosjektleder hos IKT-Norge var en av de som var spent på hvordan fotballen ville påvirke nettetet.

- I forkant av sendingene forelå det en velbegrunnet frykt for at disse sendingene ville kunne påvirke nettet. Så langt har dette derimot gått veldig bra og jeg syns det er både spennende og positivt at en bruker innhold på denne måten. Jeg trodde aldri jeg skulle si det men folk bør se på fotball, sa Waterhouse, som tydeligvis personlig ikke er veldig interessert i fotball som sport i seg selv.


Han fikk også støtte i dette fra de andre paneldeltakerne. Anders Brenna, redaktør fra Teknisk Ukeblad, var overrasket over at nettsendingene så langt har gått så og si problemfritt.

- Jeg trodde dette skulle gå mye verre og at vi ville se flere problemer, men nå er det liten grunn til bekymring. Det er gøy å se at en her tenker riktig når det gjelder fotball og nett-TV. Det vil sikkert oppstå nye problemer på veien, men da vil vi sikkert også klare å løse de, påpekte Brenna.

Ikke veldig populær 1. divisjon
En av de store utfordringene ble ansett å være når NRK startet opp med sendinger fra 1. divisjon rundt påsketider. Både TV 2 og VG var ute i media og mente disse sendingene kunne få svært uheldige konsekvenser. Nettet har heldigvis ikke merket de store forandringene etter at NRK startet opp med sendinger, det kan delvis skyldes at 1. divisjon ikke er det mest populære som sendes på nett.

- Vi ser at det var langt mer bekymring i forkant enn etterkant. Det kan nok i stor grad skyldes at 1. divisjonskamper ikke er de mest populære kampene. Vi har som mål å få 1000 brukere på disse kampene, men dette målet har vi enda ikke nådd. Til sammenligning ser vi at det er andre produksjoner som er mer populære. For eksempel er 10 prosent av vår seermasse på serien Himmelblå fra nett og ved live-sendingen av herrestafetten i ski-VM opplevde vi en pågang som skapte problemer, fortalte Per Arne Kalbakk fra NRK.


Både VG og TV 2 gikk i forkant ut og advarte mot at NRK skulle sende gratis fra 1. divisjon. Kalbakk anser nå denne diskusjonen som avsluttet.

- Jeg ble overrasket over reaksjonene som kom, men for vår del er nå denne diskusjonen død, så får vi heller se hva som skjer om vi får en enorm popularitet rundt kampene i 1. divisjon.

Vil lansere sci-fi-kanal
Aftenposten og TV 2 var også representert i panelet og i likhet med de andre deltakerne mener de fotballsendingene vil kunne ha en meget positiv effekt for hva du vil kunne få servert gjennom nettet i fremtiden.

- Vi er relativt ferske på nett-TV og vi er i en opplæringsfase hvor vi lærer stadig mer om mulighetene som vi så langt kun så vidt har begynt å se på, fortalte Martin Gray fra Aftenposten.


TV 2 på sin side har jobbet lengre med nett-TV og de har allerede store planer klare for en utvidelse av sitt tilbud.

- Vi har opparbeidet en relativt stabil seermasse på TV 2 Sumo siden vi startet opp med nett-TV i 2005 og vi ser at sportssendinger ikke nødvendigvis er det som trekker mest mennesker til våre sendinger. Vi ser samtidig en klar endring i hvordan folk faktisk ser på TV og vi er derfor klare for å lansere en ny science fiction-kanal på nett nå på mandag, fortalte Hege Kosberg fra TV 2.

Dette er utvilsomt meget gledelige nyheter for norske nettbrukere som allerede er godt vant med nett-TV. Kanskje vil det også hjelpe på å lokke flere opp fra siofaen og over i kontorstolen for å se TV, men trolig har fotball en langt større påvirkningskraft der.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen