En flerfarget, lang perseide farer over himmelen like til venstre for Melkeveien i 2009.
Teknofil
En flerfarget, lang perseide farer over himmelen like til venstre for Melkeveien i 2009. (Bilde: Wikimedia Commons)

Se opp mot himmelen i natt

Natt til lørdag og natt til søndag er det gode muligheter for å få sett stjerneskudd sør i Norge.

- Perseidene er en av årets flotteste stjerneskuddsvermer, og den eneste som kan nytes i Norge mens det fremdeles er varmt i været, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til ABC Nyheter.

Meteorsvermen passerer jorda hvert år i august, og er på sitt mest intense nå i helgen. I år melder Meteorologisk institutt om klarvær sør i landet i løpet av helgen, så det er gode muligheter til å få sett meteorregnet.

- Sør for Stad og Dovre er det ventet få skyer til helgen. Det blir kanskje noe skyer i Sogn og Fjordande og nordligere områder, men Vestlandet og Østlandet vil få få skyer, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Mariann Foss, til ABC Nyheter.

Det er uansett vanskelig å se stjerneskuddene nord i landet, til det er det fremdeles for lyst.

Les også: UFO-lignende objekt oppdaget i Østersjøen

Meteorene som regner over jorden er stein- og metallfragmenter fra kometen Swift-Tuttle. De varmes opp og gløder når de trer inn i jordens atmosfære.

- Dette kommer fra en komethale, en komet som har gått rundt i solsystemet, og det er de fortynnede støvkornene fra denne som kommer inn i atmosfæren og brenner opp. Dette ser vi som stjerneskudd, sier Ødegaard.

Svermen er på sitt mest intense 12-13. august. Strømmen er enorm, kanskje så stor som 80 millioner kilometer i diameter.

I 2012 er jorda ventet å komme i kontakt med «kjernen» av perseidesvermen, der konsentrasjonen av meteorer er sterkest, 12. august, altså på søndag. Denne natten er det ventet klarvær i stort sett hele landet, så det kan bli et spennende syn på nattehimmelen.  

En observatør med tilgang til en åpen, mørk himmel vil kunne se en meteor omtrent hvert minutt eller så i gjennomsnitt, melder LiveScience.com.

- Det lønner seg å komme ut på et mørkest mulig sted, lengst mulig unna kunstig belysning. Det er også fint å være ute en stund, så man får ordentlig nattsyn. Så ser man stjerneskuddene fare over himmelen, det kan være et utrolig flott syn, sier Ødegaard.

Les også:

Dette er en UFO

Curiosity-teknologi ble testet på Svalbard

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen