Se Mozillas mobil-OS kjøre på Samsung Galaxy S II

Se Mozillas mobil-OS kjøre på Samsung Galaxy S II

Vi installerte Boot-to-Gecko, og startet mobilen rett i Mozillas nye HTML-baserte mobil-OS.

Slik ser bildegallerifunksjonen ut. Du har få valgmuligheter, men kan starte lysbildeshow etter at du har valgt et bilde.
Slik ser bildegallerifunksjonen ut. Du har få valgmuligheter, men kan starte lysbildeshow etter at du har valgt et bilde.

Mozilla, som står bak nettleseren Firefox, har planer om å lage et operativsystem for mobiltelefoner, foreløpig kalt Boot to Gecko. Hele operativsystemet skal være basert på HTML5, JavaScript og CSS – uten behov for et mellomliggende OS-lag. Det betyr at dette ikke er noe du installerer på toppen av Android eller andre mobil-operativsystemer, selv om Boot to Gecko riktignok har enkelte ting i bunnen til felles med Android – som for eksempel Linux-kjernen.

Mozilla håper du en dag i fremtiden skal kunne gå i butikken og kjøpe en mobiltelefon som starter rett opp Boot to Gecko, som riktignok helt sikkert vil få et annet og mindre nerdete navn før det blir kommersielt tilgjengelig. En av fordelene med OS-et er at utviklere kan lage apper i HTML, JavaScript og CSS. Disse appene vil fungere på tvers av ulike enheter, ettersom de ikke trenger mer enn en nettleser med god HTML5-støtte for å fungere. En app laget for Boot to Gecko, vil med andre ord også kunne kjøre på en Windows-mobil eller en Android-mobil.

Les også: Mozilla i strupen på Android og iOS

Folkene bak Boot to Gecko holder på å utvikle prosjektet på Samsung Galaxy S II, og det er nå mulig å teste det ut på din egen mobiltelefon hvis du vil. Men du bør være klar over at dette ikke er på alfastadiet en gang, og synes du det er viktig at telefonen din faktisk fungerer til det den skal – som til å ringe med – bør du styre unna. Selve installasjonen krever også at du vet hva du driver med. Skyld ikke på oss hvis du ikke får telefonen din til å virke igjen etterpå!

Vi klarte ikke å styre nysgjerrigheten vår, og fulgte derfor instruksjonene du finner her for å bytte ut Android med Boot to Gecko på en Samsung Galaxy S II.

Vil du prøve ut Boot to Gecko uten å rote det til på mobiltelefonen din, finnes det Boot to Gecko-simulator på denne siden.

Starter opp i HTML-grensesnitt

Fra vi trykket på-knappen til vi fikk opp brukergrensesnittet i Boot to Gecko tok det ikke mer enn rundt 16-18 sekunder.

Slik ser de tre startskjermene i Boot to Gecko ut. De fleste
Slik ser de tre startskjermene i Boot to Gecko ut. De fleste "appene" fungerer, selv om mye er uferdig.

Brukergrensesnittet er enkelt og minimalistisk. Alt du ser på skjermen er laget i HTML5, og i praksis bare en nettside. Det er tre startskjermer, hvor hver skjerm har ni snarveier til ulike apper og funksjoner på telefonen.

Trykker du på et ikon, for eksempel "Dialer" for å ringe, viser du i prinsippet bare en ny HTML-fil. Vi fikk til slutt til å både ringe og sende SMS, men spesielt mottak av samtaler var litt ustabilt. SIM-kortet du setter inn må ha PIN-koden avslått.

Ringefunksjonen,listen over siste samtaler (i midten) og kontaktregisteret ser pent ut – men vi fikk ikke lagt til nye oppføringer i kontaktregisteret.
Ringefunksjonen,listen over siste samtaler (i midten) og kontaktregisteret ser pent ut – men vi fikk verken ringt eller lagt til nye oppføringer i kontaktregisteret.

På den første startsiden er det i tillegg til ringe- og meldingsapp også en Firefox-nettleser, kart, kamera-app, bildegalleri, videofremviser, Facebook-app og en link til Mozilla Marketplace, hvor du kan laste ned ulike Web-apper. Mozilla Marketplace så imidlertid ut til å kun være en dummy-side, det gikk ikke an å trykke på noen av appene i app-butikken.

Det lå på plass snarveier til flere spill, blant annet Cut the Rope, Tower Jelly og Penguin Pop. Alt dette er Web-apper, det vil si spill som kan kjøres i en nettleser.

Vi forsøkte Cut the Rope, og det fungerte utmerket – som en hvilken som helst "native" app på Android, iOS eller andre mobil-operativsystemer.

Multitasking

Den vanlige Hjem-knappen på mobilen brukes til å gå tilbake til startskjermen, og tilbakeknappen ser også ut til å fungere som normalt. Holder du inne Hjem-knappen får du opp alle de siste appene du har kjørt.

Du kan enkelt bytte app, eller avslutte en app ved å trykke en X i hjørnet på appen. Når du er inne i en app, er det vanligvis ingen menyer, og generelt få valgmuligheter. Her gjenstår det tydeligvis mye arbeid for utviklerne.

Av- og på-knappen på telefonen fungerer faktisk ikke. For å få skrudd av telefonen måtte vi faktisk inn i Settings-menyene. (!)

Skal du skru av telefonen, må du gå via skjermen for innstillinger. I midten vises bildet som kommer opp når du holder inne Hjem-knappen. Til høyre: Når du trykker Meny-knappen på mobilen, får du opp HTML-koden for den siden/appen du har oppe.
Skal du skru av telefonen, må du gå via skjermen for innstillinger. I midten vises bildet som kommer opp når du holder inne Hjem-knappen. Til høyre: Når du trykker Meny-knappen på mobilen, får du opp HTML-koden for den siden/appen du har oppe.

Ikke-fungerende kamera

Kamerafunksjonen viste
Kamerafunksjonen viste "live" bilde, men ingenting skjedde da vi trykket utløserknappen.

Kameraappen starter opp, men virker veldig uferdig. Og det er heller ikke mulig å ta bilder. Det hakker, og når vi forsøker å ta et bilde ser det ikke ut til at det skjer noe. Til venstre for knappen for å knipse et bilde er det en knapp som såvidt vi har skjønt er til å bytte mellom front- og bakkamera. Da vi trykket denne skjedde det først ingenting, men en stund etter dukket plutselig frontkameraet opp. Problemet da var at hele OS-et så ut til å ha gått fullstendig i frø. Uansett hvilken app vi trykket fra startskjermen, endte vi opp i kameraappen. Vi var nødt til å starte OS-et på nytt for å få alt på stell igjen.

Spennende prosjekt

Boot to Gecko er et veldig spennende prosjekt, men utviklerne har nok et ganske langt stykke å gå før vi kan kalle det et fullverdig mobiloperativsystem.

For å komme oss på det trådløse nettverket, måtte vi for eksempel manuelt redigere en fil som lå på telefonen.

At dette fortsatt er et veldig uferdig operativsystem først og fremst beregnet på nysgjerrige utviklere, ser vi blant annet på at du får opp HTML-koden til den siden du er på når du trykker Meny-knappen.

Vil du prøve Boot to Gecko risikofritt, anbefaler vi at du bruker Boot to Gecko-simulatoren på denne siden.

Les også:

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen