Illustrasjonsbilde av landingsfartøyet Philea på overflaten av kometen.
Illustrasjonsbilde av landingsfartøyet Philea på overflaten av kometen. (Bilde: ESA)

Live: Nå lander snart «Philae» på en komet

Verdens første kometlanding – les mer og se live videooverføring her.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En av de desidert mest spennende begivenhetene innen romfart den siste tiden skjedde i august i år, da det europeiske romfartsbyrået ESA skrev historie ved å sende en romsonde i bane rundt en komet for aller første gang.

Sonden, som har fått navnet «Rosetta», nådde kometen 67P/Churyumov–Gerasimenko etter å ha tilbakelagt 6,5 milliarder kilometer over en periode på ti år. Kometen og sonden befinner seg rundt 400 millioner kilometer fra Jorden og fyker nå inn mot den indre delen av solsystemet med en fart på cirka 55 000 kilometer i timen.

Skal vise landingen live

Det som gjør bragden ekstra fascinerende er at sonden ikke bare skal kretse rundt kometen, men at den også skal sende ned et landingsfartøy kalt «Philae» på det lite gjestfrie legemet. Som ESA nå melder kan du følge denne historiske landingen i sanntid, noe som utvilsomt bør være av interesse for rominteresserte.

Ifølge sendeskjemaet skal landingsfartøyet separeres fra Rosetta klokken 10:03 på formiddagen sentraleuropeisk tid, som altså er det samme som norsk tid.

Deretter er planen at fartøyet skal lande på kometens overflate cirka 7 timer senere, det vil si klokken 17:02 på ettermiddagen norsk tid. Under ferden ned til overflaten skal Rosetta følge med på Philae ved hjelp av instrumenter som benytter magnetiske felt som gir informasjon om bevegelsene og tilstanden til landingsfartøyet underveis.

Mange instrumenter

Etter at Philea har landet skal den undersøke kometen ved hjelp av en rekke instrumenter for innsamling og analyse av blant annet mineralsammensetninger, eventuelle organiske molekyler, gasser og andre ting.

Fartøyet har også spesielle sensorer som skal kartlegge overflaten i detalj, og hvordan forholdene endrer seg på kometen etter hvert som den nærmer seg solen.

For mer informasjon kan du sjekke ut ESAs offisielle Rosetta-blogg, og livesendingen kan du følge med på under.

Det skjer også spennende, romrelaterte ting på Jorden: Konstruksjonen av gigantteleskopet «Thirty Meter Telescope» har nå begynt » 

(Via The Verge)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen