Den nye iMacen på 27 tommer har enda høyere oppløsning enn 4K UHD-TV-er.
Den nye iMacen på 27 tommer har enda høyere oppløsning enn 4K UHD-TV-er. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Se innsiden av den nye konge-Macen

Den har 67 prosent flere piksler enn en 4K-UHD-TV, men hva skjuler seg ellers på innsiden?

Under forrige ukes lansering avduket Apple en ny modell i sin iMac-serie av stasjonære alt-i-ett maskiner. Denne gangen handlet det imidlertid ikke bare om bedre maskinvare, eller nytt design, og det var skjermoppløsningen som stjal hovedfokuset. Den nye iMacen kan nemlig skilte med en skjermoppløsning på hele 5120 x 2880 piksler.

Mens mange liker Apple fordi de lager estetisk pene produkter, finnes det de som gir blaffen i de rene linjene og er mest opptatt av det som skjuler seg på innsiden av aluminiumen. Vi snakker ikke om de tekniske spesifikasjonene, men om hvorvidt iMacen lar seg åpne og repareres.

Nesten lik den forrige 27-tommeren

Slik ser en strippet utgave av Aples nye iMac på 27 tommer med retinaskjerm ut.
Slik ser en strippet utgave av Aples nye iMac på 27 tommer med retinaskjerm ut.Foto: iFixit

Dette har gjengen i iFixit spesialisert seg på, og etter å ha gått løs på Apples nyeste flaggskip-iMac, gir de maskinen en totalscore på fem av ti. Dette betyr at den er like reparatørvennlig som den forrige 27-tommeren.

Det viste seg nemlig at de to maskinene er så godt som identiske på innsiden og at alt som skilte de to, ved siden av det mer høyoppløste panelet, var tillegget av en spesiallaget skjermbrikke. 

Apple har nemlig måtte utvikle en ny timer-brikke med fire ganger så høy båndbredde som normalt for å drive skjermen skikkelig, rapporterer iFixit.

Vi dro til Berlin for å kikke på den høyoppløste iMacen:
– Rett og slett imponerende, mente vår utsendte om superoppløsningen »

Lar deg spare mye på oppgraderinger

Som i tidligere 27-tommere kan du skifte minnebrikker og harddisk selv. Dette kan spare deg for flere tusen kroner. Om du setter av litt tid og har det rette verktøyet kan du dessuten bytte selveste prosessoren. For å skifte ut sistnevnte må du imidlertid ta ut skjermen fra maskinen og skjære deg gjennom lag med dobbeltsidig teip.

Til sammen gir den nye skjermen i iMacen liv til svimlende 14,7 millioner bildepunkter samtidig. Dette er 67 prosent mer enn vanlig 4K-oppløsning, og Apple har altså dyttet dette inn på en 27-tommers skjerm. 

Det er ikke bare skjermen som er ny på 27-tommeren:
Se alle nyhetene i den nye iMac Retina med 5K-oppløsning her »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen