Mye kabler, egne bokser og spesiell programvare var det som skulle til for å gi en MacBook Air et skjermkort. (Bilde: Larry Gadea/YouTube)

Se hvordan han koblet et skjermkort til MacBook Air

Femdoblet spillytelsen med hjemmelaget løsning.

Med stadig tynnere, lettere og mer elegante bærbare PC-er er det stadig én ting som ofres, nemlig spillytelsen. Selv om Intels nyeste Haswell-prosessor kommer med mye godt for de som vil spille på en slank bærbar, må man fortsatt ty til heller ekstreme og tjukke bærbare for å få skikkelig bildeflyt i toppmoderne spill.

Forumbrukeren Kloper hos Techinferno bestemte seg for å gjøre noe med det på egenhånd. Ved hjelp av utstyr for flere tusenlapper, en serie adaptere og egen programvare klarte han å koble et helt vanlig GeForce GTX 570-skjermkort til en MacBook Air.

Resultatet er hverken sexy, billig eller portabelt, men det fungerer.

Skikkelig hjemmemekk

Alle Mac-er av en nyere generasjon kommer med Thunderbolt-kontakter. Disse har stor overføringskapasitet, og er basert på det samme PCI Express-grensesnittet som skjermkort bruker. Det er via denne kontakten Kloper har koblet løsningen sin til maskinen.

Problemet hans var imidlertid at Intel ikke vil sertifisere eksterne dedikerte skjermkort, så han måtte ta i bruk en rekke adaptere. Skjermkortet er satt i en kontakt som konverterer PCIe-grensesnittet til ExspressCard. En ny adapter konverterer så ExpressCard til Thunderbolt, som i sin tur er koblet til maskinen.

For å drive både skjermkortet og adapterer har han også fått tak i en vanlig PC-strømforsyning, før han for anledningen stappet det hele ned i en pappeske.

I foruminnlegget beskriver han i detalj hvordan han har brukt forskjellige former for programvare for å få det til å fungere, og hvordan andre kan gjøre det samme.

Han har filmet prosjektet i aksjon, og som du selv kan se i videosnutten under fungerer systemet faktisk overraskende godt. Det har riktig nok noen problemer, som høy responstid takket være alle konverteringsboksene, men det er kraftfullt nok til å gi fire til fem ganger bedre ytelse i spill på en MacBook Air.

Ytelsen er god til tross for at oppsettet bare tillater bruk av én PCI Express-kanal. Men som vi viste da vi kuttet kontakten av et skjermkort(Ekstra), er det ikke kritisk for et skjermkort med seksten kanaler å bare få tatt i bruk én.

Vi har testet både 11- og 13-tommeren av nye MacBook Air:
Helt lik utenpå, mye bedre inni »

(Kilde: Techinferno)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen