(Bilde: YouTube)

Se hvordan badekaret blir en berøringsskjerm

Nytt Kinect-konsept tar i bruk vann.

Berøringsteknologien finner stadig nye bruksområder, og en pågående trend nå for tiden er å implementere slik teknologi på andre typer flater enn konvensjonelle skjermer.

Hittil har vi sett eksempler på dette fra universitetene NTU i Singapore og Carnegie Mellon University i USA, hvor forskere har vist metoder for å gjøre omtrent alle faste overflater til berøringsflater.

Vann som berøringsskjerm

Som The Verge melder har en gruppe japanere nå demonstrert et nytt system som også gjør berøringsteknologien anvendelig på flytende overflater, altså vann. Det betyr at det nå kan bli mulig å leke seg med virtuelle objekter i badekaret.

Systemet heter AquaTop og består i utgangspunktet kun av en Kinect-kamera og en projektor som projiserer grensesnittet på vannet. For å hindre at lyset trenger gjennom vannet tilsatte forskerne simpelthen en god dose badesalt, slik at bildene kan vises tydelig på overflaten.

For å bruke grensesnittet kan man enten bevege hendene på overflaten av vannet eller stikke fingrene opp nedenfra, og på denne måten flytte rundt på ikoner og bilder.

Bruker væskesimulator

Forskerne utviklet egen programvare som simulerer væskefysikk, slik at ikonene «flyter» rundt på overflaten ved berøring som om de skulle være fysiske objekter. Man kan også flytte grensesnittelementer ved å «løfte» dem opp av vannet, og sletting gjøres ved å dra filen under vannet.

Japanerne demonstrerte også hvordan løsningen kunne brukes i spill, og viste frem et skytespill som lar deg sende avgårde prosjektiler som dukker opp som ringer rundt fingeren når man stikker dem opp fra vannet.

For anledningen hadde forskerne i tillegg montert vanntette høyttalere i karet, som gjør at vannet fysisk spruter når man treffer fiendene.

Systemet er selvsagt ennå på prototypestadiet, og det spørs om det noensinne blir praktisk nok til å faktisk kunne brukes i hjemmet. Inntil videre får man nok nøye seg med å fortsatt bruke iPad-en i badekaret.

Microsoft har kommet med en annen original berøringsløsning:
Denne skjermen lar deg fysisk føle de virtuelle objektene »

(Kilde: The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen