Utforsk vakre omgivelser på Grønland.
Teknofil
Utforsk vakre omgivelser på Grønland. (Bilde: Google Maps)

Se hvor vikingene bodde på Grønland med Google

Street View har vært på tur, og gir oss slående bilder.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Grønland er et majestetisk og vakkert land, noe teamet bak Google Street View også har funnet ut. Nå har de publisert en Grønland-spesial, der vi får utforske ulike deler av landet via nettet.

Ilulissat-fjorden.
Ilulissat-fjorden. Foto: Google Maps

På Google Maps-bloggen henter de frem noen høydepunkt. Først ut er Ilulissat-fjorden, som er et av de få stedene der Grønlandsisen når sjøen. Her beveger isen seg vanvittige 20 meter om dagen, og sender ut enorme mengder is i havet.

Isfjellene følger så strømmene i Atlanterhavet sørover, og noen av dem er så store at de ikke smelter helt før de når samme breddegrad som Middelhavet.

Brattahlid.
Brattahlid. Foto: Google Maps

Norsk historie

Vi får også besøke Brattahlid, hvor den norske vikingen Eirik Raude slo seg ned etter å ha grunnlagt de første norske bosetningene på Grønland i år 982. Her finner vi en rekonstruksjon av det som sannsynligvis var den første kirken bygd i «den nye verden».

Hvalsey kirke.
Hvalsey kirke. Foto: Google Maps

Vikingene og deres etterkommere bodde på Grønland i flere hundre år før de forsvant, og Street View lar oss også utforske en av de «nyeste» ruinene etter nordboere på Grønland. Det er Hvalsey kirke, som antakeligvis ble bygget på trettenhundretallet og er en av de best bevarte nordbo-ruinene i landet.

Det siste vi noensinne hører om de norske kolonistene på Grønland er nedtegnelsene om et bryllup i denne kirken, i 1408. Noe å tenke på når du titter på restene av den gamle steinbygningen i de øde, men vakre omgivelsene.

Statuen av Hans Egede.
Statuen av Hans Egede. Foto: Google Maps

Du kan også besøke statuen av den dansk-norske presten Hans Egede, som i 1721 reiste på kongelig oppdrag til Grønland for å forsøke å finne ut om det fortsatt bodde nordboere der. Han grunnla det som i dag er Grønlands hovedstad, Nuuk (eller Godthåb, som byen også kalles). 

Dette er imidlertid bare begynnelsen, så hvis du har lyst til å bruke resten av dagen på virtuell utforsking av Grønland er det bare å besøke startsiden for Google Street Views Grønland-tour

Google Street View har også kartlagt andre spennende steder
Hva med en virtuell reise til pyramidene i Egypt?

(Kilde: Google Maps via BGR)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen