Siri kan nå snakke ... bokmål. Men den forstod undertegnedes blandingsmål helt fint, så det er ikke usannsynlig at den også forstår nynorskbrukeres dialekt.
Siri kan nå snakke ... bokmål. Men den forstod undertegnedes blandingsmål helt fint, så det er ikke usannsynlig at den også forstår nynorskbrukeres dialekt. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Se hva vi fant i nye iOS 9

Endelig blir Apples taleassistent, Siri, norsk!

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Apples taleassistent Siri har tilsynelatende kommet til hele verden før oss. Vi er ikke riktig sikre på at vi har lyst til å snakke direkte til telefonen vår på denne måten, men det er ikke fritt for at vi har følt oss litt forbigått også, spesielt nå som tjenesten er aktiv i både Sverige og Danmark. Det er et fortrinn våre naboer ikke får beholde så lenge. I Apples nye iOS 9 er nemlig Siri en av de første som hilser på deg. Og, hun hilser på norsk.

Et nytt språk i innstillingene: «Hei Siri»

Vi lastet ned nye iOS 9 for å prøvekjøre, og var ikke helt sikre på hva dette kom av. En feil i iOS? Da vi først forsøkte å bruke tjenesten fungerte den ikke skikkelig, og klaget over dårlig tilkobling til internett. Noen øyeblikk senere var hele funksjonaliteten vekk, og erstattet av gammeldags og relativt dum talekontroll. Den skjønner bare nøkkelord, der Siri skal forstå naturlig språk.

Siri klaget en del over dårlig internettforbindelse, men fungerte helt fint så fort den fikk koblet til.
Siri klaget en del over dårlig internettforbindelse, men fungerte helt fint så fort den fikk koblet til. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et par omstarter senere, og rydding i apper som viste seg å låse telefonen, tumler vi oss inn i innstillingsmenyen  der Siri venter på oss. Litt spente åpner vi språkvalgsmenyen, der vi vet at både Kinesisk, Svensk, Dansk og en rekke andre språk venter på oss. Og jaggu, her har norsk kommet på plass som ett av valgene. Vi aktiverer Siri på nytt, og går ut.

Fungerer brillefint allerede

Nøkkelordet for å aktivere Siri er nå «Hei Siri», og ikke det noe tvetydige «Hey Siri» som vi fikk beskjed om å bruke ved første oppstart. Et par øyeblikk senere har vi gjennomført vårt første søk ved hjelp av Siri på norsk, og telefonen henter frem veibeskrivelser for å komme seg raskest mulig inn til Oslo sentrum. Siri klager støtt over litt vanskelig internettforbindelse, og vi mistenker at Apples servere kan være hardt belastet akkurat i kveld. Men når den får «grep» fungerer den akkurat slik den skal.

Dermed er altså Siri på vei til norske breddegrader, og det uten at Apple har gjort noe stort vesen av det. Kommer du til å bruke Apples taleassistent, eller vil du fortsette med å søke på gamlemåten? Syng ut i forumtråden under.

Les hele dekningen vår av kveldens Apple-lansering:

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen