Styrer to robotarmer med tankene sine
Teknofil

Styrer to robotarmer med tankene sine

For første gang på 40 år kan han bruke en brusautomat.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Colorado-mannen Les Baugh ble nylig verdens første mann til å kunne styre to protese-armer festet til skuldrene, bare ved hjelp av tankene sine, skriver nettstedet Vice

Det hele var mulig ved hjelp av en forskningsgruppe ved Johns Hopkins University, som sto bak både protesene og all programvare som tolket tankene til Les Baugh. 

Tolker tankemønstre

For at Baugh skal kunne styre robotarmene sine, brukte forskerne noe de kaller mønstergjenkjenning. Dette går blant annet ut på at Baugh tenker på ulike armbevegelser, og forskerne måler hva slags signaler det sender til musklene.

Ved å gjøre dette drøssevis av ganger begynner de etterhvert å se et mønster i de tilsynelatende tilfeldige signalene. De kan så bruke disse tolkningene til å bestemme hvordan armen skal bevege seg, kun ved at Baugh tenker på en bevegelse.

Får snart prøve protesene hjemme

Baugh mistet armene sine for 40 år siden i en strømulykke, og han sier de nye armene vil by på en enorm forandring i livet hans. Foreløpig har han imidlertid bare testet dem på forskerlaben, men snart vil han få prøve dem hjemme, slik at han kan se hvordan de er å bruke i hans vanlige liv.

- Bare det å kunne putte på penger på en brusautomat kommer til å bli fantastisk, forteller Baugh.

Du kan se en demonstrasjonsvideo av prosjektet i videoen under, hvor Baugh demonstrer noen av funksjonene til protese-armene: 

Det amerikanske forsvaret jobbet med noe lignende: 
DARPA har laget robotarmer som kan føle »

(Kilde: Vice)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen