Se forumets beste oktoberbilder
(Bilde: norsemann1968)

Se forumets beste oktoberbilder

Også oktober byr på flotte fotografier.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hver måned plukker vi ut et knippe bilder hentet fra forumets bildetråd som vi mener fortjener litt oppmerksomhet.

Det må legges til at det ikke er en konkurranse om å bli tatt ut. Vi ønsker så mange bilder i tråden som mulig, og om du ikke har blitt valgt ut så håper vi at du bruker artikkelen som en inspirasjon.

Les også: Kunsten å se på fotografier

Når man sier en ting ofte nok så blir det enten en klisjé eller en tradisjon. Så med fare for å gjøre det til en tradisjon: Denne måneden hadde et vell av strålende bilder. Det er dog ikke bare bare å velge ut disse bildene. Når det er så mange bilder man vil ha med står man enten i fare for å utelate noe som burde vært med, eller velge for mange.

Høst har vært et gjentagende tema de siste månedene, så vi vil krone det med temaet høst. Denne første siden kommer i all hovedsak til å speile det temaet. Side to i artikkelen vil som den trofaste leser kanskje vet, inneholde alt annet.

Foto: awesnes

Første bilde ut er en slags vei inn i høsten. Awesnes står bak flere bidrag i disse artiklene, og denne veien var ikke til å unngå. Rent teknisk er dette et helt greit bidrag. Det er ikke noe galt, men det er heller ikke revolusjonerende.

Det som trekker oss er komposisjonen og scenen. Øynene trekkes inn ved hjelp av stien i tre, en sti som forøvrig skiller seg veldig ut fra resten av bakken, men ikke nok til at det blir en fremmedgjøring. Stien går inn i skogen, og i tåken. Og kan tolkes som en vei inn i uvissheten, inn i fremtiden, eller bare rett og slett inn i et eventyr.

HelenaN.
HelenaN.Foto: HelenaN

HelenaN viser oss her et eksempel på hvordan lyset og skodden er med på å skape stemning. Her er det mye som stemmer. Bruken av lyset, da spesielt motlyset og hvordan det trenger gjennom skodden, skaper i all hovedsak den litt trollske høststemningen. Likevel er det ikke så dystert. Grunnen til det er den blå himmelen som lyser opp bildet og skaper en balanse.

Legg også spesielt merke til hvordan sola, treets skygge og stien skaper en diagonal gjennom bildet. Det gir øyet noe å følge, og bildet blir spennende å lese.

Keyzer28.
Foto: Keyzer28

Typisk for høsten er løvet som faller på bakken. Noen ganger faller det dog ikke på bakken, men på vannet. Keyzer28 har vært årvåken og fått dette med seg. Ofte tenker man at et bilde må ha mange detaljer; det må være noe som skjer i bildet. Dette er et eksempel på det stikk motsatte. Et enslig blad som ligger på rolig vann er nok til at vi finner det interessant og inspirerende.

Her har fotografen tatt i bruk det gylne rektangelet og plassert bladet i den lille delen. Bildet blir virkningsfullt på grunn av dette, samt at det ikke er noe som skjer i resten av bildet. Tomrommet skaper på mange måter selve spenningen. Vi er dog litt usikre på størrelsen. Kunne det blitt enda litt bedre med litt klipping i toppen? Uansett syns vi dette var godt utført av fotografen.

Foto: telealf

Telealf står her for et klassisk landskapsfotografi. Det nasjonalromantiske minner oss lett om maleriene fra 1800-tallet. Er det en båt med brudefølge vi skimter på det rolige vannet? Nei, det er ingenting der.

Rent teknisk er det komposisjonen som griper oss her. Den tar fatt i skjortekragen din og nærmest tvinger deg til å se på bildet. Fra forgrunn til bakgrunn er det alltid noe å se på. Treet i forgrunnen strekker seg omtrent fra bunnen til nesten helt på toppen. Lufta mellom bunnen og toppen gjør at det ikke blir et dramatisk skille mellom to kanter, men heller en naturlig del av bildet. På andre siden av bildet blir dominerer vann og fjell.

Norges naturgeografi ble, ifølge noen små hvite mus, laget for å være dramatisk. Det viser telealf veldig godt her. Fjellene stiger opp av vannet og sammen med lyset, skyene og himmelen blir det et dramatisk og majestetisk syn.

Foto: Orly

Høsten er jo kjent som en mørk og mystisk tid, noe Orly viser oss. I de virkelige gamle dager (de før 1970) så var høsten en tid der skrømtene begynte å dukke opp. Er det et skrømt vi ser her?

Ved å bruke lang lukkertid skaper Orly en illusjon. Det er riktignok noen som går der, men vi ser ikke helt hva det er og på den måten blir det en uvirkelig situasjon. Scenen er satt, og spøkelsene går på den.

Foto: norsemann1968

Vi avslutter denne høstlige delen med et bilde av nordlyset norsemann1968 har tatt. Bilder av Aurora borealis er noe som ofte dukker opp jo nærmere man kommer vinteren. Det er mye bra, men ofte er det noe som mangler. Her har fotografen valgt å gjøre sin egen vri på det hele.

Forgrunnen tilføyer bakgrunnen på mesterlig vis. Den opplyste bilen blir en slags videreføring av nordlyset. Dermed blir både nordlys og bil en del av en helhet. Spillyset fra bilen og ut på bakken blir bare en forsterking av det hele. Vi syns det er helt greit at det er så mye mørkt rundt bilen, vi skulle kanskje til og med hatt det enda litt mørkere. Det er dog bare en smakssak. Hovedessensen er at vi har et interessant bilde av nordlys, gjort på en litt annerledes måte.

Gå videre til neste side for å se flere bidrag fra oktobertråden >>>

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen