Dette kartet viser hvilken Wikipedia-artikkel som ble redigert nå nettopp, og hvor bidragsyteren befinner seg. (Bilde: Hatnote Recent Changes Map)

Se folk redigere Wikipedia i sanntid

Nå kan du se hva personer verden rundt oppdaterer på nettleksikonet.

En italiener redigerte nettopp Wikipedia-artikkelen om Daft Punks hitsingel Get Lucky, mens en pakistaner er mer interessert i iskrem verden rundt.

Dette kommer fram via Hatnote Recent Changes Map, en nettside som illustrerer grafisk hvilke Wikipedia-artikler som blir redigert i sanntid, og hvor den aktuelle bidragsyteren kommer fra. Her er det mye å ta tak i, og temaene spenner like bredt som selve nettleksikonet.

Kun en brøkdel

Til tross for den store pågangen med oppdateringer som denne nettsiden viser, er det faktisk bare 15 – 20 prosent av den totale aktiviteten på det frie leksikonet.

Kartet viser nemlig kun bidrag fra uregistrerte brukere, ettersom Wikipedia ikke frigjør IP-adressene til sine registrerte bidragsytere – som står bak mesteparten av arbeidet. IP-adressene som er kjent, derimot, blir brukt til å finne ut de anonyme arbeidernes geografiske plassering. Resultatet er dette fascinerende kartet.

Når en ny oppdatering har funnet sted, kan du trykke på artikkelen for å se hva endringen besto i. En bidragsyter fra Ukraina la for eksempel nettopp til en skrivefeil i artikkelen om nervefiber. Sikkert med beste intensjon.

Sjekk ut selv

Nettsiden er skapt av programmererne Stephen LaPorte og Mahmoud Hashemi. Kartet er lagd ved hjelp av programmeringsspråket JavaScript, en tjeneste som finner geografiske områder via IP-adresser og Wikimedias egen strøm for nylige endringer.

I den nåværende utgaven kan du se endringer foretatt på den engelske, tyske, russiske, japanske, spanske, franske og indonesiske utgaven av Wikipedia.

Du kan sjekke ut kartet på Hatnote.com, og ta en titt på prosjektet hos Github.com.

Noen ønsker å gjøre nettleksikonet lekrere:
Se hvordan Wikipedia kan bli »

(Kilder: Ars Technica, Popular Science, The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen