Dette skjer i kulissene når du besøker Oslo Lufthavn
(Bilde: Oslo Lufthavn AS)

Dette skjer i kulissene når du besøker Oslo Lufthavn

Vi besøkte OSL for å se IT-systemene som er i sving nesten døgnet rundt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nord for hovedstaden ligger Oslo Lufthavn, eller OSL, Norges hovedflyplass. De massive limtredragerne i taket og den luftige avgangshallen ble i fjor beskuet av hele 23 millioner reisende – reisende som på bare timer kan komme seg til drøyt 110 internasjonale og 30 norske byer.

På de mest hektiske tidene av døgnet skal 4000 passasjerer i timen sjekkes inn, få bagasjen håndtert, sjekkes i sikkerhetskontrollen og gjerne kjøpe seg både en parfymeflaske og en matbit – og alt skal gå så smidig som overhodet mulig. For å få til det har Oslo Lufthavn rundt 600 ansatte og et arsenal av IT-systemer. 

Bak hver eneste informasjonskjerm og skranke ligger det et massivt flyplassdatabase-system som OSL har utviklet sammen med ulike leverandører, og rundt omkring på flyplassen finner vi både store og små IT-løsninger som gjør alt fra å parkere de enorme flyene til å beregne ventetiden i sikkerhetskontrollen.

– Vi tar i bruk mye IT hos oss, og vi har automatisert så mange oppgaver vi kan, slår teknisk direktør ved Oslo Lufthavn, Mariann Hornnes, fast.

Vi fikk bli med inn i det dype hjertet av Oslo Lufthavn, gjennom hundrevis av meter med ganger, en serie kontrollrom, flytårnet og baggasjeanlegg som er lukket av for offentligheten – for å se hvordan det hele fungerer. Under kan du se filmen fra besøket.

Les hele artikkelen og se bildene på Hardware Ekstra:
23 millioner passasjerer går forbi her vært år »

Se teknologien som ligger skjult under Oslo Lufthavn »

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen