Se, et levende organ på en chip!

Teknofil Se, et levende organ på en chip!

(Bilde: Wyss Institute)

Se, et levende organ på en chip!

Organer på databrikker kan bety slutten for dyreforsøk.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Her er noe du ikke ser hver dag: Et levende organ på en chip! Det er forskere ved Wyss-instituttet på Harvard i USA som står bak dette futuristiske opplegget. Det er et organ-på-datachip, og de håper at det kan bidra til å endre medisinens verden.

Dette er ikke snakk om silisiumbaserte brikker som simulerer organer, men små chips med levende menneskeceller festet til seg, og som oppfører seg som organer ellers ville ha gjort.

Tarm og lunger

Et eksempel er tarm-på-datachipen. Her vokser et tynt lag med tarmceller på en fleksibel og porøs membran som er festet til den blanke plastikken på brikken.

Ved hjelp av en vakuumpumpe har forskerne klart å få membranen til å strekke seg og deretter trekke seg sammen – på samme måte som en menneskelig tarm som bedriver såkalte peristaltiske operasjoner (det vil si at den frakter innholdet i tarmen fra A til B).

Et annet eksempel er lunge-på-datachipen, og den gjør akkurat det den høres ut til å gjøre.

Trygg testing

Det som er interessant med disse tingestene er at de kan bli testet på et menneske. I tillegg er de gjennomsiktige, noe som gjør observasjon enkelt og greit.

For å teste ut legemidler kan forskerne bare tilføye en løsning på brikken og se hvordan cellene reagerer. Ingen forsøksdyr behøver å bli utsatt for fare igjen.

Systemet kan også hjelpe til med å finne en behandling for sykdommer bare mennesker har, slik som Crohns sykdom, ettersom det sørger for trygge testmetoder.

Bli vår fan på Facebook!
Bli vår fan på Facebook!

(Kilde: ExtremeTech)

Se mer i videoen nedenfor:


Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen