Slik skal det sovjetiske stridsvogn-flyet ha sett ut.
Teknofil
Slik skal det sovjetiske stridsvogn-flyet ha sett ut. (Bilde: Todayifoundout.com)

Se, en flyvende stridsvogn!

Sjekk ut disse ville bildene fra Sovjets gamle hybridprosjekt.

Det hender ofte at vi snakker om hybriddingser her på teknofil.no, men da er det som oftest snakk om datamaskiner eller andre teknologiske duppeditter. Disse hybridmaskinene er noe helt annet, nemlig forsøk på å kombinere stridsvogner og fly!

Kombinerte to eksisterende maskiner

Det er nettsiden Gizmodo som har satt sammen en liste over slike hybridskapninger, og det finnes opptil flere eksempler. Sovjetunionen forsøkte for eksempel å lage en maskin kalt A-40 KT, også kjent som "Kryl´ya Tanka", eller ganske enkelt "flyvende stridsvogn" på norsk. I bunn og grunn var det ikke en ny maskin, men dobbeltdekker-vingene fra bombeflyet TD-3 montert på en allerede eksisterende stridsvogn ved navn T-60.

Nok et bilde av russernes A-40 KT.
Nok et bilde av russernes A-40 KT.Foto: Anigrand.com

Kombinasjonen av de to ble unnfanget i 1940, men fikk ikke særlig stor utbredelse til tross for at en testflyvning ga strålende resultater. Akkurat denne stridvognen var imidlertid på "bare" rundt 6 tonn, og sovjeterne ville gjerne utstyre flyet med en tyngre versjon, T-34, som veide hele 32 tonn. Det viste seg imidlertid at den enorme vekten raskt sørget for at motorene ble overopphetet, og prosjektet ble derfor skrinlagt.

Amerikanerne hadde også en prototyp

Kanskje lite overraskende var det amerikanerne som stod for det andre, prominente eksempelet. Det var en maskin tegnet på 30-tallet av en kar ved navn Walter Christie, med det svært logiske navnet "Flying Tank".

Dette var det amerikanske forsøket på å lage en slik hybridskapning.
Dette var det amerikanske forsøket på å lage en slik hybridskapning.Foto: Kaiserslauternamerican.com

Denne maskinen var konstruert noe annerledes, i og med at det var en nyvinning der stridsvognens drivverk faktisk var koblet direkte til flypropellene og flyet skulle styres ved hjelp av kontrollene som vanligvis styrte siktet. Christie påstod at dette var en maskin laget for å "...få en slutt på krig", men som vi alle vet sluttet ikke verden å krige på 30-tallet, og i hvert fall ikke på grunn av flyvende stridsvogner.

Ikke noen suksesshistorie

Det er verdt å nevne at ingen slike stridsvogn-fly fikk særlig stor utbredelse. Grunnen til at man var så opptatt av slike tingester, var først og fremst at både flyet og stridsvognen begge var relativt nye og svært suksessfulle nyvinninger. Å kunne bruke den ene til å slippe den andre dypt innenfor fiendens linjer, virket dermed som et taktisk sjakktrekk.

Det får vi imidlertid aldri ane om det var, for ingen slike maskiner ble noen gang satt i regulær tjeneste.

Det er mange som prøver å utstyre også andre kjøretøy med vinger:
Denne bilen lander og letter av seg selv! »

(Kilde: Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen