Se den utrolige timelapse-videoen av Solens overflate
(Bilde: NASA)

Se den utrolige timelapse-videoen av Solens overflate

Ny NASA-video gir fascinerende innblikk i den dramatiske solaktiviteten.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det finnes allerede mange vakre timelapse-videoer fra Jorden, men teknikken har også begynt å bli tatt i bruk innen romfotografering, for eksempel til å vise Jordens overflate gjennom en periode på seks måneder. Nå melder det amerikanske romfartsbyrået NASA om en ny timelapse-video for de rominteresserte, og denne gangen er det vår nærmeste stjerne det handler om.

Den nye videoen, som er lastet opp på nettstedet YouTube, viser den spektakulære aktiviteten på overflaten av Solen gjennom en periode på hele fem år, i et timelapse- klipp på bare fire og et halvt minutt.

Foto: NASA

Har tatt flere bilder hvert sekund

Videoen ble laget i forbindelse med femårsjubiléet til NASAs «Solar Dynamics Observatory»-prosjekt, som ble startet av byrået i 2010 i den hensikt å øke forståelsen av hvordan Solen påvirker Jorden. Som et ledd i dette prosjektet ble det skutt opp en spesialutviklet romsonde som studerer Solen nært ved hjelp av en rekke avanserte sensorer og kameraer.

Det er den visuelle informasjonen som denne romsonden hittil har samlet inn som NASA altså nå har satt sammen til en timelapse-video, eller nærmere bestemt høydepunktene fra de fem årene den har vært operativ. Fartøyet har tatt så mye som flere bilder hvert eneste sekund etter oppskytningen, noe som innebærer at videoen gir et makeløst detaljert innblikk i aktiviteten på overflaten, ifølge NASA.

I den fascinerende timelapse-videoen kan vi blant annet se enorme mengder med glohet plasma som slynges ut i rommet med voldsom kraft og fart, digre solflekker som vokser og krymper mens de beveger seg over overflaten. Solflekker er midlertidige områder med redusert temperatur, som fremstår som mørkere enn resten av overflaten.

Kan gi svar på store spørsmål

Ifølge NASA kan bildene i videoen inneholde ledetråder som blant annet kan føre til bedre forståelse av akkurat hva det er som forårsaker de voldsomme utbruddene på overflaten, hvordan det har seg at Solens atmosfære er opptil 1000 ganger varmere enn overflaten og hvorfor de magnetiske feltene på Solen stadig er i bevegelse. 

Dette er nemlig spørsmål forskerne ennå ikke har funnet fullgode svar på. Mer informasjon om Solar Dynamics Observatory-prosjektet kan du finne på prosjektets hjemmeside, og den nye timelapse-videoen ser du under.

NASA har mange baller i luften: Byrået vil bruke 3D-skriving for å legge til rette for Mars-reiser »

(Via PetaPixel) 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen