Se den myke robotdrakten i aksjon
Teknofil
(Bilde: Vimeo)

Se den myke robotdrakten i aksjon

Soft Exosuit utvikles for amerikanske soldater – og pensjonister.

Det amerikanske militærets forskningsdepartement DARPA har ifølge The Verge bemidlet 2,9 millioner dollar (18,4 millioner kroner) til utviklingen av en myk robotdrakt kalt Soft Exosuit.

Deres tanke er at amerikanske soldater skal kunne ha på seg slike eksoskjeletter i felten, noe som vil gjøre dem sterkere og mer utholdende. En myk robotdrakt som du kan bevege deg normalt i, vil for eksempel gjøre det langt mindre utmattende å gå lange strekninger, drassende på tunge ryggsekker og våpen.

Det er Wyss-instituttet ved Harvard University som mottar pengestøtten. De har nemlig i flere år forsket på en slik drakt, og har utviklet prototyper allerede. Ifølge The Verge kan tilskuddet fra DARPA sette fart på utviklingen. 

Ikke bare til soldater

Som med så mange andre prosjekter som får støtte fra DARPA, er det ikke bare soldater som er i målgruppen til utviklerne. Soft Exosuit er også beregnet på eldre og på folk med fysiske funksjonshemninger. Selv turgåing og andre fysiske aktiviteter nevnes som mulige bruksområder av Harvard-forskerne i videoen du ser nederst.

The Verge nevner det som en mulighet at folk med lammelser i beina skal kunne gå igjen ved hjelp av en myk robotdrakt. Hvem vet? For folk med milde revmatiske hemninger, og kanskje spesielt eldre som er dårlig til beins, virker det i alle fall sannsynlig at Soft Exosuit kan være til hjelp.

I drakten som festes stramt rundt kroppen sitter det sensorer og mikroprosessorer, i tillegg til strømforsyningen. Stroppene er designet slik at de skal ligne musklene vi har i beina og føttene, noe som gjør det mulig å forsterke musklaturen der det trengs.

I videoen under ser du hvordan Soft Exosuit-prototypen fungerer i dag:

 Hva ville du brukt en Soft Exosuit til? Kommentér i forumet!

Her bruker de eksoskjeletter på jobben
Robotdraktene gir ekstra styrke til tunge løft »

(Kilder: Vimeo, The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen