Se de smarteste app-idéene
(Bilde: Mobilen.no)

Se de smarteste app-idéene

Vinnerne i Apps4Norge-konkurransen er kåret.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Konkurransen apps4Norge skulle stimulere til økt kreativitet rundt bruken av åpne, offentlige datasett. Det må den kunne sies å ha gjort til gagns. Ikke bare har det kommet inn et stort antall konkurransebidrag, det har også kommet inn 443 nye, offentlige datasett til datahotellet siden konkurransen begynte.

Deltagerne har konkurrert i tre kategorier. Beste idé, beste app laget av en gruppe, og beste app utviklet av en enkeltperson.

Totalt kom det inn 38 apper og 50 idéer, så juryen hadde nok å velge i. Juryen har for øvrig bestått av størrelser som Shahzad Rana fra Microsoft, Torild Lid Uribarri fra Telenor, Håkon Wium Lie fra Opera og Liv Freihow fra IKT-Norge.

Vær- og kartdata populært

Freihow og Wium Lie har begge jobbet iherdig for bedre tilgang til offentlige data. Det store spørsmålet er om Statens kartverk kommer til å fortsette å ta betalt for sine data, eller gjøre disse tilgjengelige under en Creative Commons-lisens, slik at utviklere kan bruke datasettene fritt i sine prosjekter.

Kartverkets datasett var blant de mer populære datasettene blant utviklerne som deltok i konkurransen, i tillegg til data fra Yr.no og Vegvesenet.   

Her er lista over vinnerne i de forskjellige kategoriene:

Henrik Skogmo fant ikke det han lette etter på Samordna opptak, og utviklet likegodt idéen til en egen app.
Henrik Skogmo fant ikke det han lette etter på Samordna opptak, og utviklet likegodt idéen til en egen app. Foto: Mobilen.no

Beste app – enkeltpersoner:

1. plass: Samstemmer: Erik Stavelin

2. plass: Ætteforsker: Martin Havnør

3. plass: Vegkamera: Arnstein Skåra

Beste app – lag:

1. plass: Geokultur: Tedd Hansen, Ingrid Elisabeth Moen, Erik Chrisander Gustavsen, Oddbjørn Undseth bakke

2. plass: Giftinformasjon: Benedicte Raae, Marit A. Letnes

3. plass: Kjørehjelpen: Lars Smeby, Henrik Hermansen

 Beste idé:

 1. plass: Snittet: Henrik Skogmo

 2. plass: Alt i ett turapp: Erik Chrisander Gustavsen

Erik Stavelin, som vant i kategorien beste app laget av en enkeltperson, studerer til daglig journalistikk i Bergen. Han er interessert i samspillet mellom programmering og journalistikk, og har laget en app for Stortingsjournalister som analyserer data fra Stortingets datatjeneste.

– Samarbeidet med Stortingets datatjeneste har vært fint. De svarer i hvert fall på mail, sier Stavelin til Mobilen.no.

Ideelt kunne Stavelin ønske seg et enda bredere datagrunnlag. Han kunne gjerne tenkt seg å utvide datagrunnlaget med både saksdokumenter, statsbudsjetter og detaljer om de folkevalgtes bakgrunn.

Vant med kultur-tur

Utsnitt fra søketreff i appen GeoKulTur, som lister opp historiske steder i din nærhet og viser dem i kart.
Utsnitt fra søketreff i appen GeoKulTur, som lister opp historiske steder i din nærhet og viser dem i kart.Foto: GeoKulTur

I klassen for beste lag-app vant prosjektet GeoKulTur, laget av Tedd Hansen, Ingrid Elisabeth Moen, Erik Chrisander Gustavsen og Oddbjørn Undseth bakke. Gustavsen kom for øvrig også på andreplass i kategorien beste idé. Disse fire er til daglig kolleger i Evry, og prosjektet har de laget på fritiden.

Applikasjonen gir tilgang til Norvegiana, en database som samler all kulturarv i Norge. Den er utviklet ved hjelp av JavaScript og HTML5, noe som gjør at den fungerer på tvers av alle plattformer og nettlesere, noe som har vært en utfordring i seg selv.

– Det har vært et utrolig rikt datasett å jobbe med. Det er utrolig mange geotaggede posisjoner i Norge, sa Ingrid Elisabeth Moen etter å ha mottatt prisen.

I kategorien for beste vant student Henrik Skogmo for applikasjonen Snittet. Appen er ment å være et hjelpemiddel for søkere til høyere utdanning, og viser karaktersnitt, uvikling i karakterkrav, alternative studieløp og alternative studiesteder. I tillegg kan appen samkjøres med jobbportaler som Finn.no for å gi søkerne en idé om situasjonen i arbeidsmarkedet.

Les også: Slik lagde de vinner-appen

Tedd Hansen, Ingrid Elisabeth Moen, Erik Chrisander Gustavsen og Oddbjørn Undseth Bakke vant i klassen beste app - lag.
Tedd Hansen, Ingrid Elisabeth Moen, Erik Chrisander Gustavsen og Oddbjørn Undseth Bakke vant i klassen beste app - lag. Foto: Mobilen.no

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen