Se de nye, høyoppløste satelittbildene
(Bilde: DigitalGlobe)

Se de nye, høyoppløste satelittbildene

Ny satelitt kan fange opp objekter ned til 30 centimeter.

Satelitter er blitt en uunnværlig hjelpemiddel når det gjelder å ta bilder av Jordens overflate, og er også hyppig tatt i bruk i karttjenester, som for eksempel den populære Google Earth-tjenesten.

Som nettstedet Engadget nå melder ble det nylig skutt ut en ganske spesiell fotosatelitt i bane rundt Jorden. Satelitten heter WorldView 3, og det var det amerikanske selskapet DigitalGlobe som stod bak.

Høyoppløste satelittbilder

Det særegne med WorldView 3 er at det er den første satelitten som er blitt sendt ut for å ta høyoppløste bilder etter at USA liberaliserte lovverket som bestemmer hvor små detaljer offentlig tilgjengelige satelittbilder kan vise.

Tidligere har slike bilder ikke kunnet vise detaljer mindre enn 50 centimeter, men denne grensen ble nylig satt ned til 30 centimeter, som er den oppløsningen WorldView 3 opererer med.

Nå foreligger de første prøvebildene fra satelitten, og det Spania som har fått æren av å bli det første landet som fotograferes med den nye, høyoppløste satelitten, nærmere bestemt hovedstaden Madrid.

Selges til kunder i februar

Dessverre kan bildene med 30 centimeters detaljnivå ennå ikke offentliggjøres, så bildene av den spanske hovedstaden som ligger på DigitalGlobes hjemmeside er justert til 40 centimeter, og er altså dermed ikke fullt ut representative for den faktiske kvaliteten.

De fulle, høyoppløste bildene vil imidlertid bli tilgjengelige i begynnelsen av neste år, og skal da selges til andre aktører som har bruk for de høyoppløste satelittbildene, for eksempel selskaper som leverer karttjenester. Dette vil trolig innebære at blant annet Google Earth-tjenesten vil friskes opp med de nye bildene.

Du kan se noen av bildene under, og store, ukomprimerte versjoner av bildene kan du fritt laste ned her.

NASA tar også bilder av Jorden: Nå kan du hjelpe til med å sortere millioner av dem »

Foto: DigitalGlobe
Foto: DigitalGlobe
Foto: DigitalGlobe
Foto: DigitalGlobe
Foto: DigitalGlobe

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen