Se brukernes julibilder

Juli har vært en måned full av både glede og tragedie, og hvordan har brukerne fotografert det?

Kort fortalt har juli vært en begivenhetsrik måned, og vi skulle helt klart ønske at vi kunne vært enkelte av begivenhetene foruten. Vi snakker selvsagt om tragediene i Regjerinsgkvartalet og på Utøya. Overraskende mange av våre lesere var raskt på pletten og tok bilder av førstnevnte, både før og etter at området ble sperret av, men ingen gjorde det så fremragende som atle-, og bildene hans har for lengst gått sin seiersgang på blant annet facebook. Bildene hans er de beste vi har sett fra denne tragedien, og her kan du se et representativt eksempel:

Foto: atle-
Foto: atle-

Over til andre og mer behagelige ting, nemlig folk. En de som regelmessig fotograferer mennesker i alle mulige (og umulige) positurer, er brukeren deViSoR, og denne gangen tar vi med to av hans julibilder:

Foto: DeViSoR
Foto: DeViSoR
Foto: DeViSoR
Foto: DeViSoR

Flere menneskebilder trekker vi ikke frem denne gangen, men i julibildene fant vi opptil flere gode dyreportretter, og de vil vi gjerne vise et utvalg av her. Dette er en sjanger som olfte lider under brukernes "leksikonsyke", det vil si tendensen til å bedrive det som strengt tatt er artsregistrering slik man ser på bilder i et leksikon, heller enn fotografering i betydningen av å skape et visuelt stimulerende verk. Her er noen vi synes har unngått å gå i den fella:

Foto: egilh
Foto: egilh

Dette fuglebildet av egilh synes vi var så bra at vi valgte å bruke det som ingressbilde på denne artikkelen. Som artsbilde i et leksikon ville det ikke fungert i det hele tatt, men som fotografi av en spesiell fugl fungerer det utmerket, synes vi. Bildet har en spennende fargebruk og fremhever det som sannsynligvis er fuglens mest spesielle trekk, noe som er en velkjent teknikk fra portrettfotografering. Dette er med andre ord et dyreportrett i ordets rette forstand.

Foto: Keyzer28
Foto: Keyzer28

Keyzer28s bilde av en svane er litt mer tradisjonelt, men ikke mye. Dette kunne fungert i et leksikon, men bare som ett av flere bilder, og også dette bildet er et dyktig utført dyreportrett. Svanens fremste kjennetegn, den lange helsen, fremheves av både utsnitt og valget av høydebilde, og den lille biten av kropp helt nederst fungerer utmerket som en blikkstopper som hindrer blikket i å bare følge halsen og gli ut av bildet, noe som ville skjedd dersom nedre bildekant hadde kuttet halsen litt lengre oppe.

Foto: Morten Rødahl
Foto: Morten Rødahl

Bilder av katter og barn er enhver fotokonkurranses evige forbannelse, og ofte er også kvaliteten på disse bildene heller så-som-sp, både teknisk såvel som fotografisk. Her har imidlertid Morten Rødahl fanget pusens personlighet såvel som utseende. Sistnevnte er faktisk underordnet, og er bare med for gjenkjennelsesfaktorens skyld. Det hele dette bildet dreier seg om, er kattungens sjel og natur. Det formelig lyser at jaktinstinktet øves så ofte som mulig, og at betrakteren settes i byttets sted er bare med på å heve bildet.

Foto: DavidR
Foto: DavidR

Vi runder av dyrebildene for denne gang med dette bildet av DavidR, som har tatt et klassisk motiv på en grafisk og fin måte. Vi liker spesielt at han har brukt et kvadratisk bildeformat, når motivet er så fullt av runde former som det er. Dette skaper en fin formkontrast i bildet, som også løftes av at det er tatt fra siden, slik at betrakteren bringes ned til samme nivå som motivet.

Foto: odargofot
Foto: odargofot

Brukeren odargofot har også fotografert en plante, men uten insekt på. Her er det imidlertid ikke detaljene som er det viktige, men stemningen. Ved å gjengi blader med vanndråper på på en slik måte som dette, frigjør bildet betrakteren til å drømme seg bort og se for seg hvordan resten av verden rundt bildet ser ut, lukter, føles, og så videre. Akkurat som en god skrekkfilm bygger på seerens egen fantasi, gjør et godt stemningsbilde det samme. Alt fotografen trenger å gjøre er å tilby utløseren, så gjør betrakterens egen hjerne og minner resten.

Foto: RasmusKRiis
Foto: RasmusKRiis

Det var flere gode landskapsbilder denne gangen, og det er bare et knippe vi viser frem her. Det var mange gode å finne, men det var spesielt disse vi falt for. Vi skal ikke si noe mer om dem - i stedet oppfordrier vi bare våre lesere til å se på dem og drømme seg bort. Vi du se flere bilder fra juli, så finner du dem alle her.

Foto: TorVilde
Foto: TorVilde
Foto: Natrich
Foto: Natrich
Foto: Breni
Foto: Breni

Vi avslutter med dette bildet av Snikpellik, som her har begått et konsertbilde av en type vi pussig nok ikke ser så ofte. Fotografer har ofte bedre tilgang på konserter enn andre, og bildene reflekterer ofte dette og viser derfor artistene forholdsvis tett på, ofte på scenekanten. Her er vi derimot satt langt fra scenen, midt blant publikum, og resultatet er et bilde som formidler langt bedre enn de fleste andre den totalopplevelsen det er å være på konsert.

Foto: Snikpellik
Foto: Snikpellik

Se alle julibildene her

Ønsker du å bidra i august kan du gjøre det her

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen