Se brukernes beste novemberbilder
(Bilde: Keyzer28)

Se brukernes beste novemberbilder

Disse bildene valgte vi ut fra november 2012.

Disse bildene er hentet fra denne forumtråden, hvor du vil finne flere brukerbilder fra novermber 2012. Bilder fra januar 2013 kan du legge inn her dersom du vil bidra med bilder som kan bli blant de utvalgte.

Les alle artiklene om leserbilder her!

Dersom du har flere bilder du ønsker tilbakemelding på, kan du benytte deg av vår bildekritikk.

Vi åpner ballet med dette bildet fra Keyzer28:

Keyzer28.
Keyzer28.Foto: Keyzer28

Det som gjør dette bildet er den dramatiske himmelen og den rent grafiske komposisjonen, synes vi. Her er ikke noen spesiell dybde verken tematisk eller visuelt, men den grafiske balansen sitter bra, og bildet forteller en fin liten historie, eller flere, selv om de ikke er veldig komplekse eller dype.

Fotofashion.
Fotofashion.Foto: Fotofashion

Dette bildet er helt forskjellig fra de bildene vi vanligvis ser fra Fotofashion, noe som gjør at vi liker det enda bedre. Ikke at det er noe i veien med hans øvrige bilder - de er som vi har sett mange ganger gode de - men en fotograf som evner å endre stil fra tid til annen skal man verdsette litt ekstra, synes vi.

I akkurat dette bildet er det ikke vanskelig å se at motivet er en naken og ganske smekker kvinnekropp, men lyssetting, toning og den lille uskarpheten (som er så utypisk Fotofashion) gjør at bildet heller dreier seg om kroppens landskap og estetikk heller enn selve "objektet" kropp. Her er det former og kurver som utforskes - ikke en kropp som sådan - og myk fokus men ganske hard kontrast skaper en interessant dynamikk som gjør bildet klassisk men samtidig til noe nytt. Veldig, veldig bra!

Ratleto.
Ratleto.Foto: Ratleto

Dette bildet lurer vi fælt på. Ikke om det skal tas med her, men hva som foregår. Det stiller mange spørsmål men besvarer heller få, og det er nettopp det som gjør at interessen vår for bildet holdes oppe. Komposisjonsmessig synes vi at motivet kan synes litt i overkant sentrert i bildet, med for mye svart rundt, men det er også med på å skape bildets spesielle stemning. Det er dermed ikke sikkert det ville blitt bedre av en beskjæring, og det er uansett såklart fotografens valg.

azathosk.
azathosk.Foto: azathosk

Stemning er også viktig i azathosks bilde. Bildet er fra en fotballkamp hvor det ble en del bråk og dermed politi, og bildet inngår i en serie om det. Når vi likevel plukket ut dette bildet til å stå alene og representere serien så er det nettopp på grunn av stemningen. Den er nydelig tegnet og tåke og svart-hvitt er begge utnyttet for å gi et spesielt inntrykk.

Samtidig er bildets innhold ganske interessant. Ofte vil ikke bilder av folk bakfra fungere særlig bra, men av og til kan det faktisk tilføre bilder en ekstra høyde. Som her. Her identifiseres både politi og supportere - begge "sider" om man vil, i dette tilfellet - ved hva de har på seg og hav som står skrevet på det. Begge parter er anynymisert som personer og representerer en gruppe, heller enn seg selv som individer.

TGB.
TGB.Foto: TGB

Det er sjelden vi ser gode barneportretter i denne spalten, men en sjelden gang skjer det, og da liker vi å trekke dem frem, nettopp for å oppmuntre til flere gode bilder. Som dette bildet fra TGB. I all sin enkelhet er barnet her fanget i et øyeblikk hvor han fremstilles nesten som en voksen, og poserer på en måte som kan ligne motebilder fra en voksen og for barn (og de fleste av oss voksne også) fremmed og uforståelig verden. Kontrasten blir dermed ekstra tydelig, og bildet sitter som et skudd.

Shirmah.
Shirmah.Foto: Shirmah

Det vi sa om barnebilder ovenfor gjelder også bilder av folks kjæledyr, og 99% av bildene vi ser av dem er ikke bra, for å si det forsiktig. I denne gjennomgangen falt vi imidlertid for Shirmahs bilder av katter hos Dyrebeskyttelsen. Her har fotografen tydeligvis hatt en mer dokumentarisk tilnærming enn de fleste som fotograferer katter har, og resultatet er interessante bilder som sier noe om kattenes verden, natur og levesett i motsetning til mer vanlige "se så søt pusen min er!".

Shirmah2.
Shirmah2.Foto: Shirmah

I begge tilfellene vi trekker frem her er komposisjonen ypperlig, og vi sliter med å finne noe å utsette på bildene. Vi trekker naturlig nok frem de beste her, men om fotografen klarer å holde dette nivået vil vi på det sterkeste oppfordre til å gjøre et prosjekt av det (om det ikke allerede er det) og ta det til lokalavisen. Det bør være noen kroner i dette for fotografen, om vi ikke er helt på jordet.

På neste side finner du flere bilder!

Så over til landskapsbildene vi har valgt ut i denne omgangen:

Natrich.
Natrich.Foto: Natrich

Eksponeringen av dette bildet, som stort sett består av gråtoner og fint lite svart eller hvitt, gir det en utenomjordisk stemning, akkurat som man til tider kan få av slike landskap. Man ser jo såklart at dette er tatt her på vår egen planet - det er tross alt ikke så mange av oss som får fotomuligheter på andre planeter - men bildet setter menneskets insignifikans i perspektiv, noe som gjør at verdenen på bildet ser så fremmed ut.

RasmusKRiis.
RasmusKRiis.Foto: RasmusKRiis

Kanskje ikke et landskapsbilde i tradisjonell forstand, for selv om det er en slags landskap som er avbildet her så er bildets innhold mer om menneskets tilstedeværelse, slik vi ser det. Sentralt i bildet er en benk, det vil si noe som er tydelig laget både av og for mennesker, men noe menneske er ikke å se. Rundt om kring har vi store trær i silhuett, og nettopp det at de er i silhuett understreker at det er konseptet trær eller natur det hel gjelder, og ikke spesifikt disse trærne. Komposisjonen sitter godt, synes vi, med ett ørlite forbehold: Litt til venstre for midten, i bildets nedre kant, klippes himmelen av bildekanten. Bildet "lekker" dermed oppmerksomhet ut gjennom "hullet", og vi undres på om ikke bildet burde vært komponert med et bittelitt høyere utsnitt, slik at bakken holdt bildet "tett" i hele den nedre kanten.

HelenaN.
HelenaN.Foto: HelenaN

I forrige artikkel så vi at HelenaN har et godt øye for urbane landskap og detaljer, noe hun viser enda en gang med dette bildet. Urbane lanskaper som dette motivet er sjelden vurdert som vakre, men HelenaN viser her at hun evner å finne det vakre i dem, og forsterke det gjennom sin måte å fotografere på. Slikt er ganske sjeldent, og noe hun etter vår mening bør jobbe videre med å videreutvikle, for hun er helt klart på sporet av noe! Den spesielle stemningen hun klarer å få frem i disse bildene er gansk magisk, og noe vi gjerne ser mer av.

fredderen2.
fredderen2.Foto: fredderen

Fredderen har også tydeligvis funnet seg en stil å jobbe med, og det synes vi han gjør ganske godt. Disse to bildene fungerer begge ganske bra, men vi klarte ikke å velge bort det ene til fordel for det andre og vi valgte derfor til slutt å ta med begge to.

fredderen.
fredderen.Foto: fredderen

Den dramatiske himmelen fungerer fint, uten å bli for overveldende, og vi ser det som forfriskende at fotografen har tatt disse landskapsbildene i svarthvitt og ikke i farger. Farger kan av og til gjøre det for enkelt å koble bildet til motivet - at man rett og slett ikke ser bildets uttrykk fordi hva det "er av" tar all oppmerksomhet - og dette er noe svarthvitt kan hjelpe med å skape distanse mellom. Her er det dermed fotografens inntrykk og formidlerevne vi står overfor, heller enn en ren registrering av et landskap. Som med alle andre kunstarter er det utøveren som er et filter mellom seeren og motivet, men fotografiets både største styrke og største handikapp er nettopp den tilsynelatende nære koblingen mellom uttrykk og virkelighet, og å forstå hva som er hva er en fotografs største utfordring, i mange tilfeller.

Rowdy Yates.
Rowdy Yates.Foto: Rowdy Yates

Rowdy Yates har bidratt med dette flotte vinterlandskapet, og vi kjenner praktisk talt kulden her vi sitter i t-skjorten i en godt oppvarmet redaksjon. Vi savner litt noe å hvile øyet på, og merker at oppmerksomheten stadig trekkes mot høyre i bildet, sannsynligvis av detaljene i grenene og kvistene som stikker inn i bilderuten fra den kanten. Når det er sagt så er bildet også i stand til å stå for seg selv, uten et slikt blikkfang, som en ren representasjon av urørt natur og et vakkert vinterlandskap.

Solaar.
Solaar.Foto: Solaar

Solaar viser frem noen lekre abstrakte bilder hvor han har helt fjernet seg fra dette med virkeligheten som vi snakket om ovenfor. Her er det ikke tydelig hva motivet er i deet hele tatt, og det er også ganske underordnet. Estetikken av farger, lys, skygge, linjer og form er det det dreier seg om - ikke hva som er avfotografert.

Solaar2.
Solaar2.Foto: Solaar

Begge disse bildene kunne vi utmerket godt hatt på veggen, enten de nå var fotografier eller oljemalerier av den abstrakte typen, og spesielt det første av dem ville også fungert utmerket som skrivebordsbakgrunn på en PC-skjerm. Bilde nr to i mindre grad enn nr 1, men til gjengjeld er det kanskje enda mer uttrykksfullt enn det første. Visuelt pågår det mer her, og dermed er det også mulig å lese mer inn i bildet.

tomsi42.
tomsi42.Foto: tomsi42

Til slutt en artig og nesten Dali-aktig detalj fra tomsi42. Er partiklene i et pulver (sand, for eksempel) små og friksjonsfrie nok, vil de på mange måter oppføre seg som om pulveret var en værske. Nettopp dette leker tomsi med her. Brostein er omtrent så langt som man kan komme fra flytende vare, synes du kanskje, men faktum er at det her bare er snakk om skala.

Dette var alt for denne gang! Vil du se alle bildene fra november 2012 kan du gjøre det i denne forumtråden og dersom du har flere bilder du ønsker tilbakemelding på, kan du benytte deg av vår bildekritikk.

Les alle artiklene om leserbilder her!

Bilder fra januar 2013 kan du legge inn her dersom du vil bidra med bilder som kan bli blant de utvalgte.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen