Se brukernes beste novemberbilder
(Bilde: Keyzer28)

Se brukernes beste novemberbilder

Disse bildene valgte vi ut fra november 2012.

Så over til landskapsbildene vi har valgt ut i denne omgangen:

Natrich.
Natrich.Foto: Natrich

Eksponeringen av dette bildet, som stort sett består av gråtoner og fint lite svart eller hvitt, gir det en utenomjordisk stemning, akkurat som man til tider kan få av slike landskap. Man ser jo såklart at dette er tatt her på vår egen planet - det er tross alt ikke så mange av oss som får fotomuligheter på andre planeter - men bildet setter menneskets insignifikans i perspektiv, noe som gjør at verdenen på bildet ser så fremmed ut.

RasmusKRiis.
RasmusKRiis.Foto: RasmusKRiis

Kanskje ikke et landskapsbilde i tradisjonell forstand, for selv om det er en slags landskap som er avbildet her så er bildets innhold mer om menneskets tilstedeværelse, slik vi ser det. Sentralt i bildet er en benk, det vil si noe som er tydelig laget både av og for mennesker, men noe menneske er ikke å se. Rundt om kring har vi store trær i silhuett, og nettopp det at de er i silhuett understreker at det er konseptet trær eller natur det hel gjelder, og ikke spesifikt disse trærne. Komposisjonen sitter godt, synes vi, med ett ørlite forbehold: Litt til venstre for midten, i bildets nedre kant, klippes himmelen av bildekanten. Bildet "lekker" dermed oppmerksomhet ut gjennom "hullet", og vi undres på om ikke bildet burde vært komponert med et bittelitt høyere utsnitt, slik at bakken holdt bildet "tett" i hele den nedre kanten.

HelenaN.
HelenaN.Foto: HelenaN

I forrige artikkel så vi at HelenaN har et godt øye for urbane landskap og detaljer, noe hun viser enda en gang med dette bildet. Urbane lanskaper som dette motivet er sjelden vurdert som vakre, men HelenaN viser her at hun evner å finne det vakre i dem, og forsterke det gjennom sin måte å fotografere på. Slikt er ganske sjeldent, og noe hun etter vår mening bør jobbe videre med å videreutvikle, for hun er helt klart på sporet av noe! Den spesielle stemningen hun klarer å få frem i disse bildene er gansk magisk, og noe vi gjerne ser mer av.

fredderen2.
fredderen2.Foto: fredderen

Fredderen har også tydeligvis funnet seg en stil å jobbe med, og det synes vi han gjør ganske godt. Disse to bildene fungerer begge ganske bra, men vi klarte ikke å velge bort det ene til fordel for det andre og vi valgte derfor til slutt å ta med begge to.

fredderen.
fredderen.Foto: fredderen

Den dramatiske himmelen fungerer fint, uten å bli for overveldende, og vi ser det som forfriskende at fotografen har tatt disse landskapsbildene i svarthvitt og ikke i farger. Farger kan av og til gjøre det for enkelt å koble bildet til motivet - at man rett og slett ikke ser bildets uttrykk fordi hva det "er av" tar all oppmerksomhet - og dette er noe svarthvitt kan hjelpe med å skape distanse mellom. Her er det dermed fotografens inntrykk og formidlerevne vi står overfor, heller enn en ren registrering av et landskap. Som med alle andre kunstarter er det utøveren som er et filter mellom seeren og motivet, men fotografiets både største styrke og største handikapp er nettopp den tilsynelatende nære koblingen mellom uttrykk og virkelighet, og å forstå hva som er hva er en fotografs største utfordring, i mange tilfeller.

Rowdy Yates.
Rowdy Yates.Foto: Rowdy Yates

Rowdy Yates har bidratt med dette flotte vinterlandskapet, og vi kjenner praktisk talt kulden her vi sitter i t-skjorten i en godt oppvarmet redaksjon. Vi savner litt noe å hvile øyet på, og merker at oppmerksomheten stadig trekkes mot høyre i bildet, sannsynligvis av detaljene i grenene og kvistene som stikker inn i bilderuten fra den kanten. Når det er sagt så er bildet også i stand til å stå for seg selv, uten et slikt blikkfang, som en ren representasjon av urørt natur og et vakkert vinterlandskap.

Solaar.
Solaar.Foto: Solaar

Solaar viser frem noen lekre abstrakte bilder hvor han har helt fjernet seg fra dette med virkeligheten som vi snakket om ovenfor. Her er det ikke tydelig hva motivet er i deet hele tatt, og det er også ganske underordnet. Estetikken av farger, lys, skygge, linjer og form er det det dreier seg om - ikke hva som er avfotografert.

Solaar2.
Solaar2.Foto: Solaar

Begge disse bildene kunne vi utmerket godt hatt på veggen, enten de nå var fotografier eller oljemalerier av den abstrakte typen, og spesielt det første av dem ville også fungert utmerket som skrivebordsbakgrunn på en PC-skjerm. Bilde nr to i mindre grad enn nr 1, men til gjengjeld er det kanskje enda mer uttrykksfullt enn det første. Visuelt pågår det mer her, og dermed er det også mulig å lese mer inn i bildet.

tomsi42.
tomsi42.Foto: tomsi42

Til slutt en artig og nesten Dali-aktig detalj fra tomsi42. Er partiklene i et pulver (sand, for eksempel) små og friksjonsfrie nok, vil de på mange måter oppføre seg som om pulveret var en værske. Nettopp dette leker tomsi med her. Brostein er omtrent så langt som man kan komme fra flytende vare, synes du kanskje, men faktum er at det her bare er snakk om skala.

Dette var alt for denne gang! Vil du se alle bildene fra november 2012 kan du gjøre det i denne forumtråden og dersom du har flere bilder du ønsker tilbakemelding på, kan du benytte deg av vår bildekritikk.

Les alle artiklene om leserbilder her!

Bilder fra januar 2013 kan du legge inn her dersom du vil bidra med bilder som kan bli blant de utvalgte.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen