Se brukernes beste augustbilder
(Bilde: Keyzer28, ikke for gjenbruk)

Se brukernes beste augustbilder

Disse bildene valgte vi ut fra august.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Disse bildene er hentet fra denne forumtråden, hvor du vil finne flere brukerbilder fra august. Bilder fra oktober kan du legge inn her dersom du vil bidra med bilder som kan bli blant de utvalgte.

Les alle artiklene om leserbilder her!

Dersom du har flere bilder du ønsker tilbakemelding på, kan du benytte deg av vår bildekritikk.

Vi åpner ballet med et bilde fra Kenneth Solfjeld. Han har gang på gang vist at selvportrett er noe han behersker, og atter en gang har han tatt for seg den modellen som vi alle har lett tilgjengelig og som aldri krever noe honorar. Dette portrettet er godt komponert, og med et blikk som griper leserens blikk og holder på oppmerksomheten, er dette et vinnerbilde i sjangeren. Skinnjakkens litt røffe tekstur, det ubarberte ansiktet og den fremoverlente posituren med blikket litt skjevt ut av øyekroken er bare glasur på en allerede god kake av et bilde. Skulle vi pirket på noe måtte det vært at bildet er kuttet LITT tett i toppen, men uansett er dette helt klart et bilde som sitter.

Foto: Kenneth Solfjeld, ikke for gjenbruk

Vår frilanser H_Treider kan ikke bare skrive, han kan ta bilder også. Av og til tar han bryllupsbilder, noe han gjør godt. Ser man på feler av dem ser man en stil som er helt egen hans, i at han evner å fange gode øyeblikk på en komposisjonsmessig og teknisk god måte. Denslags er ikke lett når situasjonen hele tiden er i forandring, og selv om vi synes spakene kanskje er dratt litt i overkant hardt i enkelte tilfeller, så er det temmelig tydelig bryllupsfoto er et område unge mr Treider kan, noe bildet vi har valgt ut også illustrerer.

Foto: H_Treider, ikke for gjenbruk

Fra ventle har vi valgt ut et herlig actionbilde som vi falt litt for. Dette viser verdien av å vite hva man gjør når man skal ta bilder i denne sjangeren, for her sitter alt som det skal, fra alle syklistenes posisjoner til ansiktsuttrykket på fyren helt til venstre. Spruten rundt ham er også det som gjør at bildet funker, til tross for den korte lukkertiden som er brukt.

Foto: ventle, ikke for gjenbruk

GCardinal stiller med et interessant lite gløtt fra bylivet. En eller annen har lagt seg ned på en benk for å nyte skogens ro, og her er det et utall tolkningsmuligheter. Samspillet mellom elementer som personen, ryggsekken han har under hodet, gressbakken bak ham, lampen til høyre og bygningsvinduene til venstre gir mange mulig koblinger, både innholdsmessig og visuelt. Ikke minst gjelder dette også alt løvet over mannen. faktisk er hele øverste halvdel av bildet dominert av trær og blader, men det er likevel ingen tvil om at det er personen som er hovedmotivet, noe som får seeren til å lure på hvem han er, og hvorfor han ligger som han gjør.

Foto: GCardinal, ikke for gjenbruk

Inkognym var tydeligvis innom OL i London tidligere i år, og viser oss dette bildet fra en sandvolleyballturnering. Bildet formelig gløder, og viser tydelig at gode sportsbilder ikke trenger å skytes med teleobjektiv. Her har fotografen omfavnet Magnum-filosofien om at det ikke er de sentrale begivenhetene som er interessant, men det som foregår i periferien. Selve sandvolleyballbanen og -spillerne er knøttsmå i midten av bildet (godt komponert litt lavere enn sentrum) mens publikum og omgivelsene som plasserer bildet så lett og elegant i London er viet langt mere plass. Her etableres happeningen i en sammenheng og et miljø, og bildet blir dermed langt bedre og mer interessant enn et telefoto av selve kampen hadde vært. Et slikt bilde kunne vært tatt nær sagt hvor som helst, når som helst, og ville sannsynligvis heller ikke hatt den nydelige sommekveld-stemningen som inkognyms bilde har.

Foto: inkognym, ikke for gjenbruk

Hva stemning angår så fikk vi en akutt WOW-følelse av Keyzer28s bilde. Teknisk er det langt fra perfekt, men det bare understreker den litt følelsesmessige "råheten" dette bildet har ved seg. Skumringen, folketomheten og det begrensede toneomfanget gir en helt spesiell tone ved det hele, og skikkelsen balanseres visuelt av det mørke området av trærne til høyre. Hvem går fullt påkledt ut i sjøen på den måten, og hvorfor? Hvem er han, og hvor skal han, foruten "ut"?

Folk, biler, båter og så videre som beveger seg fra venstre til høyre oppfattes av vårt vestlige formspråk som noe som er på vei "ut", mens andre veien signaliserer "hjem". Bare sjekk neste gang du ser en film hvor noe slikt skjer, f.eks klassikeren Das Boot.

Foto: Keyzer28, ikke for gjenbruk

Lundefugler er sjarmerende små skapninger, men kan være frustrerende vanskelige modeller. Vanligvis ender man opp med enten ubrukelige bilder, eller bilder man har sett et utall ganger før. Dette bildet - sannsynligvis fra Lundeura på Runde, om vi ikke tar helt feil - kan ved første øyekast synes å være i sistnevnte kategori, men er det egentlig ikke. Se for eksempel på den fine diagonalen fuglene danner over bildet, sammen med det faktum at ingen av dem skjuler ansiktet. Dette er et bilde som er et godt fotografi, og ikke bare fungerer som en artsregistrering for et leksikon, som 99% av de "vellykkede" bildene av Lundefugl må sies å være. Den lille lyse flekken helt til venstre i bildet er visuelt litt distraherende, synes vi, og burde nok vært dempet noe, men det er også det eneste vi egentlig finner å pirke på.

Foto: awesnes, ikke for gjenbruk

Les også: GUIDE: Med fjær i siktet

Bilder av kjæledyr er ofte middelmådige greier, men josteinsen viser oss et glimrende portrett av pusen sin. Vi kaller det portrett og ikke situasjonsbilde, fordi det etter vår mening forteller for om kattens personlighet i stedet for å bare vise hvordan den ser ut. Nå er kanskje den personligheten veldig forskjellig fra andre katter - i alle fall for oss uinvidde - men det er underordnet. Dette bildet viser en kattepus som er nysgjerrig på menneskeverdenen og som kanskje ikke alltid kjenner sin plass som katt. Ikke unromalt, skulle vi tro, men vanskelig å formidle på bilder. Det som gjør at det funker her er bordkanten som visuelt skiller menneskeverdene fra kattens verden. Samtidig danner kattens blikk et visuell bro mellom de to og binder bildets ulike bestanddeler sammen.

Foto: josteinsen, ikke for gjenbruk

På neste side har vi flere bilder å vise frem!

Av og til er å være vakkert alt som skal til for et bilde. To av gerri28s bilder som vi viser her skal vi ikke forsøke å finne noen dypere mening i, men å konstatere at de er vakre er ikke vanskelig.

Foto: gerri28, ikke for gjenbruk

Til felles har de det at de er av motiver som er vakre i utgangspunktet, så for å gjøre bildene til interessante fotografier må fotografen tilføre dem noe eget, i stedet for bare enkelt og greit avbilde blomstene. Det klarer gerri28 her fin-fint ved å bruke nøye kontrollert dybdeskarphet, komposisjon og eksponering. I det nederste bildet er kanskje blomsten en tanke for nært sentrum av bildet for vår smak, men det kan utmerket godt ha vært gjort med vilje for å skape en viss spenning i bildet som oppstår når motivet hviler midt mellom to komposisjonsmessig "naturlige" posisjoner.

Foto: gerri28, ikke for gjenbruk

GCardinal viser oss også et nydelig landskapsbilde som er nesten nasjonalromantisk i stilen. Det er så idyllisk at det nesten gjør vondt, og er ett av de beste landskapsbildene vi har hatt i denne spalten på lenge. Bildet kunne kanskje vært litt strammere beskåret i topp og bunn for å forsterke diagonalen som dannes av vannkanten, men det ville muligens gått ut over de andre elementene som gjør at bildet funker. Fuglene kunne da kommet visuelt for tett mot nedre kant, og trærne til høyre hadde mistet luften over seg, og begge disse tingene kunne "drept" bildet.

Foto: GCardinal, ikke for gjenbruk

Mens vi nå er i det nasjonalromantiske hjørnet må vi også vise frem dette landskapsbildet av Kenneth Solfjeld. Hvem visste at nydelige landskapsfotografier gikk i stim? Noen vi har vist dette bildet til mener båten er en tanke for nært midten av bildet, både vertikalt og horisontalt, men andre ikke. Selv er vi usikre, men stemningen er uansett utrolig vakker. Alle som har sittet en sommernatt i fjæra og bare kjent på verden bør kjenne seg igjen i dette bildet.

Foto: Kenneth Solfjeld, ikke for gjenbruk

HelenaN har vært på rett sted til rett tid, og sjelden eller aldri har vi sett et så kort og destruktivt øyeblikk som dette gjengitt så vakkert som dette. Dette bildet viser at man kan ta et nydelig bilde av hva som helst, bare man gjør det på rette måten, og det har HelenaN her gjort. Det er vanskelig å si noe annet om dette bildet enn at det er et bilde med virkelig klasse over, og hadde det vært ett av undertegnedes, hadde jeg vært stolt av det.

Foto: HelenaN, ikke for gjenbruk

Siste bilde for denne gang er det H_Treider som står for. Han viste frem to versjoner av samme bilde: det du ser nedenfor og ett litt annet, med den hovedforskjellen at det er folk i det. Begge to var så absolutt gode bilder, men etter litt tekning valgte vi det folketomme bildet, fordi mangelen på mennesker og andre forstyrrende elementer i bildet understreker stedets egenart. Rett nok kan man argumentere med at det her mangler et blikkfang som en menneskelig skikkelse kunne gitt, men selv om det ville løftet ett aspekt av bildet synes vi det samtidig tok så mye fra bildet at vi foretrakk dette bildet.

Foto: H_Treider, ikke for gjenbruk

Dette var alt for denne gang! Vil du se alle bildene fra august kan du gjøre det i denne forumtråden og dersom du har flere bilder du ønsker tilbakemelding på, kan du benytte deg av vår bildekritikk.

Les alle artiklene om leserbilder her!

Bilder fra oktober kan du legge inn her dersom du vil bidra med bilder som kan bli blant de utvalgte.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen