Du kan se lynnedslagene direkte på flere forskjellige nettsider. Her fra Meteorologisk Institutts tjeneste, lyn.met.no, som viser 12 timer mellom 5. og 6. juni 2019.
Du kan se lynnedslagene direkte på flere forskjellige nettsider. Her fra Meteorologisk Institutts tjeneste, lyn.met.no, som viser 12 timer mellom 5. og 6. juni 2019. (Foto: lyn.met.no)

Her lyner det akkurat nå

Følg med direkte på tordenværet.

Det er som oftest sensommeren som omtales som lynsesongen i Norge, men også tidligere på året kan det skapes store skydannelser som en følge av varme og fuktighet.

I et vanlig år har vi 100 000 sky-til-bakke-lyn i Norge, og mange av dem kan potensielt skape store problemer. 

Er du usikker på om tordenskyene nærmer seg nabolaget ditt, eller bare vil titte litt på et veldig fascinerende kart, bør du ta turen innom nettstedet Lightning Maps.

Lightning Maps lar deg følge med på alle verdens lynnedslag i sanntid, og selv om vi ikke får så mange lynnedslag som områdene rundt ekvator, kan det gå ganske hardt for seg i Norge også. 

Kan fortelle akkurat når og hvor det skjer

Lynnedslag avgir enorme mengder elektromagnetiske utladninger hver gang de slår ned, og dette kan måles og registreres. Alt blir loggført av et verdensomspennende nettverk av målestasjoner, som sammen kan fortelle både når og hvor et lynnedslag treffer ved hjelp av triangulering. 

I 2011 ble data fra slike målestasjoner brukt for å se hvor mange tordenstormer vi har i verden. Ifølge tallene, og som du selv kan se på Lightning Maps, er det overraskende mange. Hele 760 tordenvær dundrer rundt omkring på jordkloden til enhver tid.

Her ser du lynnedslagene direkte: 

Du kan også se lynnedslag direkte på Meteorologisk institutts hjemmesider: 

Tips: Du kan skru av/på klikkingen og detektorstrekene på Lightning Maps ved å trykke på knappene øverst til høyre.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen