Se, den svever!

På god vei til å lage svevebrett

Svevende objekter låses fast i lufta ved hjelp av superledere.

Mange av de som har sett Back to the Future Part II har siden hatt hoverboardet – eller svevebrettet – øverst på ønskelista. Nå kan det se ut til at første steg mot den futuristiske teknologien er tatt.

Superledergruppen fra Fakultetet for fysikk og astronomi ved universitetet i Tel-Aviv har nemlig demonstrert det de kaller «quantum levitation», kvantesveving, på den årlige ASTC-konferansen i USA, og resultatet er oppsiktsvekkende.

På videoen nedenfor kan man observere et lite objekt som tilsynelatende svever i lufta mens det blir låst i ulike posisjoner. Objektet blir også sendt i en svevende bane rundt et bord, og til og med opp-ned.

Magnetfelt

Objektet har mulighet til å «sveve» på denne måten fordi forskerne har lagt et tynt lag med superleder på en safirskive, som deretter har blitt gjennomtrengt av flukstuber. Superlederen binder fast disse tubene slik at skiven kan sveve, og dermed oppnå «quantum levitation».

Eller sagt på en enklere måte: Objektet er en magnet som har blitt nedkjølt av flytende nitrogen og deretter blitt låst fast i fritt rom takket være et magnetfelt fra superlederen.

Første steg

Dette kan være et første skritt på veien mot teknologi som kan muliggjøre for eksempel svevebrett, men inntil videre er det viktig å presisere at objektet egentlig ikke er svevende i tradisjonell forstand.

Objektet har isteden blitt låst fast over overflaten på grunn av den sterkt nedkjølte magneten.

Se den stilige videoen på YouTube:


(Kilder: Mail Online, Metro)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen