SDIO for enhver smak

Pretec har dominert nyhetsoverskriftene det siste året med sine stadig nye påfunn på minnekort-fronten. Selskapet var blant annet først ute med 12 GB CompactFlash minnekort og 1 GB MMC minnekort. Nå har selskapet trukket sløret av syv nye SD-kort basert på den nye SDIO-standarden.

Et SDIO-kort er et SD-kort som istedenfor å tilby mer minne kan brukes til å legge til ekstra funksjoner i enheter. Dette krever at enheten støtter SDIO, noe som har blitt stadig mer vanlig i både PDAer såvel som den siste generasjonen med smarttelefoner som Qtek 8080 og Samsung SGH-i500.

To av de nye kortene gjør det mulig å utstyre mobiltelefoner og PDAer med trådløs-funksjon.

Blåtann-kortet åpner for trådløs synkronsering mot mobiltelefoner, håndholdte og andre enheter. I tillegg betyr dette at man vil kunne bruke trådløse headsett og lignende utstyr sammen med telefoner som i utgangspunktet ikke støtter det.

802.11b-kortet er en enda mer spennende nyhet, og gjør det mulig å utstyre en hvilken som helst SDIO-kompatibel enhet med støtte for WLAN. Dette er den samme teknologien som brukes for trådløs tilkobling mellom PCer og laptoper, og åpner for overføring i hastigheter helt opp mot 11 MB/s.

Pretec har også vist frem et SD-kort som fungerer som modem. Med denne vil man kunne koble moder-enheten opp mot internett via en hvilken som helst telefon-linje. Man vil riktignok ikke kunne komme opp i hastigheter over 56 Kbit, men dette burde allikevel være et fint alternativ i områder uten bredbånds-dekning.

Det skal nå også bli mulig å utstyre PDAer og mobiltelefoner med støtte for å navigere via satelitt. Kort nummer fire i Pretecs presselansering kommer nemlig med GPS-funksjon, som gjør det mulig å fastslå moder-enhetens posisjon med en presisjon på et par meter.

De nye kortene er ventet å være priset fra 800 til 2000 kroner, og skal ifølge Pretec slippes ut på markedet allerede før sommeren.

De to siste SDIO-kortene i lanseringen er dessverre ikke ment for forbruker-markedet. Pretec har derimot tenkt å selge dem til andre produsenter. Man skal dermed ikke se bort fra at vi i fremtiden vil se disse kortene solgt under merket til en av de store PDA eller mobil-produsentene.

Kamerakortet gjør det til en rask affære å legge til kamera-funksjon på enheter. Pretec lover to versjoner av kortet med henholdsvis 0,3 og 1,3 megapikslers oppløsning. Video-støtte nevnes det ikke noe om.

Til sist har Pretec vist frem et kort med innebygget strekkode-leser. Dette er i utgangspunktet tiltenkt industrielle formål, som produksjon og varehold.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen