Guide

SCSI


Et SCSI kontrollerkort fra produsenten Tekram


Introduksjon

De fleste hovedkort er i dag bare utstyrt med IDE-kontrollere så de fleste av oss trenger et SCSI-kort (kontroller) for å kunne benytte SCSI baserte enheter. Disse leveres med PCI-tilslutning og finnes i mange forskjellige utgaver.

Det finnes mange forskjellige utgaver og revisjoner av SCSI-grensesnittet. I tabellen under har vi markert de mest aktuelle typene med grønt. Alle standardene er forøvrig bakoverkompatible.

Spesifikasjoner
Utgave
Hastighet (MB/s)
Maks antall enheter
SCSI
8-bit
5
8
SCSI-II
Fast (8-bit)
10
8
Wide (16-bit)
20
16
SCSI-III
Ultra SCSI*
20
8
Ultra Wide
40
16
SCSI-IV
Ultra 2 SCSI
40
8
Ultra 2 Wide
80
16
SCSI-V (160)
Ultra 3 SCSI
80
8
Ultra 3 Wide*
160
16

De to typene kontrollere som selges i dag er enklere modeller for henholdsvis CD/DVD-enheter og kraftigere kontrollere for totale SCSI-baserte systemer.

De billige 50-pins Ultra SCSI-kontrollerne passer typisk til optiske stasjoner og ekstern tilkobling av skannere, zip-stajoner etc. Disse starter på rundt 300 kroner.

Den andre typen som omsettes i dag er U160 kontrollere. Disse har vanligvis en 50-pins, en eller to 68-pins og en ekstern kanal. Dette gir muligheten for å kjøre CD/DVD enheter på en, disker på en og eksterne enheter på hver sin kanal - uten å belaste hverandre. Disse starter på rundt 1000 kroner og vi vil anbefale å satse på retail-pakker til noen kroner ekstra siden passende SCSI-kabler er svært dyre separat.

U160 og U3W er det samme grensesnittet (bare to forskjellige navn) og er LVD-basert. U2W er også LVD-basert og dersom du ikke trenger en kontroller med en båndbredde på 160 MB/s er dette et fullgodt og billigere alternativ.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen