Test

Scorch Trio - Brolt!

Duoen Paal Nilssen Love og Ingebrigt Haaker Flaten er to navn man ikke kommer utenom hvis norsk jazz de siste årene skal oppsummeres. Den finske gitaristen Raoul Björkenheim er kanskje ikke like berømt her til lands, men i konstellasjonen Scorch Trio ga de tre ut strålende "Luggumt" i 2004 og er nå ute med en ny plate i skjæringspunktet mellom fri improvisasjon, rock og jazz.

Usivilisert ulyd?

Et samarbeid mellom legendene Jimi Hendrix og Miles Davis ble det aldri noe av. Verden vil derfor aldri få vite hvordan de to ville ha hørtes ut på samme scene. Men Miles ga likevel ut mange gode jazzrock-plater med sin gitarsparringspartner John McLaughlin. Finnen Raoul Björkenheim har definitivt mye til felles Mahavishnu-generalen, men med en anelse mer fuzz-lyd som dominerer lydbildet på "Brolt!" De seks partiene på platen kan vanskelig oppsummeres som annet enn resultatet av en lang improvisert dialog mellom gitar, el-bass og trommer. Dette er krevende, skjelvende, aggressivt, instinktivt og levende.

Scorch Trio: Strålende i konsertformat.
Scorch Trio: Strålende i konsertformat.


Det hele åpner med den frenetiske Olstra med Bjørkenheim som gallionsfigur. Etterfølgende Basjen er hakket mer nedstrippet med en skingrende cymbalåpning og beveger seg mot kunstmusikk. Love beviser hvilket unikum han er innen kontemporær improvisasjon på påfølgende Hys, der han viser frem sin rytmiske urkraft over et langt solistisk parti, senere kombinert med kraftfull rock. Gaba er filmatisk og skaper spenning der den nærmer seg en elektronisk strykesonate, vakkert og forvridd helt til et suggererende gitarriff setter inn. De siste minuttene på plata er kalt Bluring, en sublim strengelek som låter som vanndråper dryppende inne i en container.

Takketalen

Motorpsycho. Shining. Supersilent. Susanna and the magical orchestra. Det er ikke ofte det er på sin plass å takke et plateselskap i en anmeldelse. Men i Rune Grammofon sitt tilfelle bør konfettien hentes frem sammen med fyrverkisprakende eksplosiver og en sprudlende Cava. Livet som musikkelsker er godt å leve når Rune stadig sender nye klassikere ut til det ganske land. Og Scorch Trio er definitivt intet unntak.

De seks partiene på platen kan vanskelig oppsummeres som annet enn resultatet av en lang improvisert dialog mellom gitar, el-bass og trommer. Dette er krevende, skjelvende, aggressivt, instinktivt og levende.

"Brolt!" er musikk nesten uten rammer og en form for kontrollert musikalsk galskap. Samtidig er rocken aldri langt ifra og det trøkker upåklagelig. Platen er også en maktdemonstrasjon i glitrende samspill. Men jeg legger til en liten advarsel: dette er og blir musikk for de interesserte. Man må stille med åpne og uthvilte ører for å få noe ut av et album der enkelte låter varer i over ti minutter og er uten verken harmoniske eller rytmisk fastlagte rammer.

Konklusjon

Zappa ville ha hoppet i taket, Nordheim ville vært stolt, mens Hendrix hadde reist seg opp fra grava med gitaren høyt hevet. "Brolt!" er først og fremst ment å ta del i, ikke å underholde. Men plata er vel verdt prisen dersom du ikke blir skremt av dette forelegget.

Scorch Trio Brolt   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen