Scoop

De fleste har en mening om Woody Allen og hans filmer, og det er liten tvil om at han har en helt særegen stil. Med ”Scoop” tråkker han på kjent grunn, men presterer også å bringe inn mange ferske elementer til sitt eget univers.

Se større versjon og flere bilder
Woody Allen har hatt godt av å flytte til London.

London Murder Mystery

Filmen er sentrert omkring den aspirerende journalisten Sondra Pransky, i Scarlett Johanssons skikkelse, som er på besøk hos noen bekjente i London. Woody Allen spiller, ikke overraskende, den nevrotisk tryllekunstneren Sid Waterman. Da Allen involverer Sondra i en av tryllekunstene sine, som en tilfeldig utvalgt publikummer, åpenbarer ånden til den nylig avdøde stjernejournalisten Joe Strombel seg for henne. Han deler informasjon om den notoriske ”Tarotmorderen” med henne, og forteller at han har god grunn til å tro drapsmannen er aristokraten Peter Lyman, spilt av Hugh Jackman.

Sid og Sondra bestemmer seg for å løse saken, siden det kan bli hennes store journalistiske gjennombrudd. De utgir seg for å være far og datter, og klarer å ”infiltrere” det britiske aristokratiet. Sondra og Peter forelsker seg raskt i hverandre, men Sondra fortsetter å etterforske saken.

Spørsmålet er bare; holder hun på å forelske seg i en morder, eller tar den pågående, og meget døde, Joe Strombel feil?

Friskt, morsomt og pratsomt

Dette plottet høres kanskje ut som en av de ideene du kommer på midt på natten og skriver ned, men som virker fullstendig på trynet når du leser det dagen derpå. Jeg kan allerede nå forsikre om at dette faktisk fungerer veldig bra, og på sin egen måte virker veldig logisk innenfor filmens eget univers.

Se større versjon og flere bilder
Scarlett Johansson i en uvant rolle som nerd.

Som i de fleste av Allens filmer er ”Scoop” et overflødighetshorn av vittige små kommentarer, men den har også et drivende plot som holder interessen oppe. Det er nesten som om Allen har klart å kombinere det typisk Allenske med en mer mainstream fortellerform. Dette bidrar til at denne filmen nok kunne tilfredstille et bredt publikum.

Allen spiller som vanlig den samme nevrotiske karakteren han har brukt storparten av sin karriere på å perfeksjonere; enten liker du det, eller så hater du det. Scarlett Johansson er på sin side å finne i en mer uortodoks rolle, som en vimsete nerd med litt for mye kunnskap om tannhelse. Hun viser dermed at hun mestrer flere sider av skuespilleryrket enn å være deilig og betenkt. Hugh Jackman er litt mer anonym i sin rolle som britisk aristokrat, men er også for det meste upåklagelig.

Konklusjon

Samlet sett er denne filmen både vittig og frisk. Det virker som om Allen virkelig har gått igjennom en foryngelseskur etter at han flyttet produksjonen av sine filmer fra New York til London. Kombinert med et drivende plott fullt av smågeniale replikker som får deg til å trekke på smilebåndet igjen og igjen er ”Scoop” derfor blitt en film som appellerer både til Allens vanlige tilskuerskare så vel som den gjennomsnittlige kinogjenger.

Skal man trekke ned på noe må det være at filmens slutt kan være noe antiklimatisk, men det gjør lite for å trekke ned helhetsinntrykket. Det er også en del ”voksen” og verbal humor i filmen som gjør at den kanskje ikke er det helt store for de aller yngste, men ”Scoop” er klart en film for det tjueførste århundre.

Scoop

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen