SCO: IBM setter ned foten

I amerikansk rett har dommere muligheten til å avsi en såkalt "summarisk dom" dersom konklusjonen er åpenbar etter at partene er ferdig med å samle inn beviser. Selve rettsaken handler om å komme frem til konsesus om faktaene og å overbevise en jury eller en dommer om hvilken tolkning som passer best, men dersom dommeren er overbevist om at det ikke er noe å diskutere, kan han eller hun avsi en dom på stedet.

Etter over ett år med bevisinnsammling, er det nettopp det IBM vil at dommeren nå skal gjøre:

- SCO sin plan er legge frem brede påstander om eierskap av Linux og å skryte offentlig av hvor sterk saken deres er, samtidig som de forsøker å forvirre de samme kravene og unngå å produsere bevis i rettsalen, sier IBM i sitt memorandum til rettsalen i Utah, SCO's hjemstat i USA. - De vil utsette den juridiske avklaringen så lenge som mulig.

Dermed er det klart at IBM har sett igjennom sine egne beviser og kommet frem til at det faktisk er dem selv som står sterkest. Siden SCO anla sak mot IBM for å ha stjålet UNIX-kode og lagt den inn i Linux, har selskapet flere ganger endret på kravene, og rettsaken er i dag langt fra utgangspunktet - som var at SCO hevdet å eie Linux.

Nå hevder SCO at de har opphavsrett til enkelte funksjoner i operativsystemet, etter en teori om at koden i Linux er videreutviklinger av metoder og konsepter som ligger i Unix. Men de påstår ikke lenger at IBM har forbrutt seg mot SCO på noen annen måte enn at de har brukt samme metoder og funksjoner i Linux som SCO bruker i "sitt" UNIX. SCO sitt eierskap av UNIX er selv gjenstand for en rettsak fra Novell, som hevder at SCO simpelthen er en salgsagent for selskapet, og at det er Novell som eier opphavsretten til UNIX (UNIX-systemet ble opprinnelig utviklet av telegiganten AT&T for å styre elektroniske telefonsentraler, og ble etter hvert solgt til Novell, som senere overførte enkelte rettigheter til SCO).

SCO har derimot fortsatt til gode å legge frem konkrete beviser for noe som helst i retten, og IBMs siste memorandum i saken er faktisk et svar på en tidligere forespørsel om nok en utsettelse fra SCO sin side.

Denne forspørselen gjaldt å utsette vurderingen av opphavsretts-kravene fra SCO til saken som selskapet har anlagt mot en sluttbruker, AutoZone, var avgjort. Det som fikk IBM til å se rødt denne gangen, var at AutoZone-saken nettopp har blitt utsatt i påvente av resultatet fra IBM vs. SCO.

Det finnes ingen tidsramme for når dommeren i SCO vs. IBM må levere et svar på IBMs forespørsel, og det er all grunn til å tro at dommeren vil beordre en muntlig høring over kravene, før han tar råd fra kollegene sine for å være sikker på dommen i en såpass stor og viktig sak.

Les for øvrig også Groklaws ypperlige dekning.

(Kilder: Slashdot.org, Groklaw)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen