TEST: Scarface er tilbake
Test

Scarface er tilbake

Testen er utført av vår samarbeidspartner X6.

Tony Montana, kilden til mange god sitater og kjent for sin forbilledelige karakter med store baller, kjenner de fleste fra filmen Scarface.

Spill basert på film er sjeldent en hit, men noe så spesielt som Scarface skal ha en mulighet.

Introduksjon
Har du ikke sett filmen så vil jeg anbefale deg at tar deg tiden og ser Scarface før du starter spillet. I Scarface setter du deg inn i rollen som Tony Montana, rollefiguren Al Pacino udødeliggjorde i filmen fra 1983.

Historien i filmen legger et fint grunnlag for et spill hvor du skal bygge deg opp i underverdenen, men det er ved slutten av filmen at spillet starter.

Nå skal jeg ikke røpet hva som skjer i filmen, men utvikleren har tatt seg en del friheter for å få laget et spillet.

Du starter på bunnen og må bygge opp ditt kriminelle rike på nytt.

Du må ta tilbake bydel for bydel av 80-tallets Miami, for å ha nok ressurser til å ta den ultimate hevn mot Sosa.

Grafikk
Modellene er av varierende kvalitet. Tony Montana ser meget bra ut, men jo mindre viktig karakteren er jo mindre polygoner er den laget av. Dessuten så er det en del av modellene i bymiljøet og spesielt på dansegulvet som går igjen og igjen i spillet.

Bybrettene er store og omfangsrike og Playstation laster inn områdene etter som du beveger deg igjennom den.

Av og til kan konsollen være litt treg med å laste inn detaljer som for eksempel vegetasjon, og mennesker kan plutselig dukke opp når du kjører forbi eller over dem.


Lyd
Spillet kan skryte av litt av et soundtrack. Mange 80-tallshelter er her samlet på en plate. Musikken er herlig og styres fra kassettspilleren i bilen. Lydeffektene på våpen, biler og miljø er det heller ikke noe å utsette på.

Al Pacino er ikke med i spillet, i stedet har de brukt Andre Sogliuzzo som har en ganske lik stemme. Alt i alt så er kvaliteten på stemmene bra, selv om det er noen få som burde tatt turen tilbake til skuespillerskolen.

Blant de som har spilt inn stemmene er Ricky Gervais, Ice-T, Tommy Chong, Bam Margera, Cheech Martin og sist, men ikke minst, Andy Steven Bauer, som spilte Manny i den originale Scarface.

Spillbarhet
Scarface kan ved første øyekast se ut som en klone av Vice City med et 80-talls Miami i pastell og sportsbiler, og førsteinntrykket lyver ikke. Det er nok ikke tvil om at Vice City hentet mye inspirasjon fra Scarface-filmen, men selve spillbarheten har Radical Entertainment tatt fra Rockstar.

Du beveger deg med venstre analoge spak og styrer kameraet med høyre. Kontrolloppsettet endrer seg etter hva du gjør; om du kjører ulike kjøretøy, går rundt, slåss med nevene eller skyter med håndvåpen har du forskjellige knappekombinasjoner.

En viss interaktivitet er lagt inn i andre deler av spillbarheten, du skal for eksempel ved forhandlinger holde X nede og fylle opp en sirkel så full som mulig for å få best mulig handel.

Blir du for grådig og holder du den for lenge så går den en runde rundt og begynner på nytt, og du gjør en dårlig deal.

Spillet har et åpent bymiljø, men du begynner med å bli styrt frem og tilbake for å bli satt inn i spillet.

Det første du må gjøre er å få tilbake the Vice, slik at du igjen har et hovedkontor. Når det grunnleggende sitter så er det fritt frem, men pass deg for politiet.

Ved å gå med våpen fremme, stjele biler og kjøre som en tulling så tiltrekker du politiets oppmerksomhet, og når de er ute etter deg så har du en viss tid til å komme deg utenfor politiets rekkevidde. Greier du ikke det, så har du bæsjet på leggen; Game Over.

Når du kommer i gang med spillet må du begynne å handle med narkotika og ta ut konkurrerende gjenger. Ved siden av så må du skaffe deg ”legale” bedrifter hvor du kan hvitvaske pengene, men for å få disse må du gjøre et oppdrag for selger.

Rykte og baller er to stikkord. Du må skaffe deg et rykte, som du får ved å gjøre forskjellige ting. Når ryktet ditt stiger får du mer oppdrag å gjøre og mer å kjøpe og ryktet ditt øker mer.

Baller får du ved å være en badass. Nede i høyre hjørnet har du en sirkel som viser hvor mye baller du har. Blant annet når du dreper motstandere, selger kokain og håner drepte motstander så øker balle-nivået ditt.

Blir det fullt så kan du gå inn i Rage-modus. Dette er en slags førstepersonsvinkel hvor du for noen sekunder er uskadelig og kan slakte ned motstandere. For hver motstander du dreper i rage-modus så får du også litt ekstra helse.

Scarface er ikke uten grunn fått 18-årsgrense. Her er det banning, mye vold og store mengder narkotika

Konklusjon
Spillet er en egen versjon av GTA Vice City med den åpne byen, kult soundtrack og det kriminelle temaet. Liker du GTA spillene, så er det dette også et spill for deg, og på noen områder forbereder Scarface på GTA-formelen.

Selv om det har sine forbedringer, så er det ikke alle tingene som fungerer like bra. Balle-nivået og ryktene kan være et hinder, i og med at rage-moduset må brukes på riktige steder etter at du kommer lengre ut i spillet. Har du ikke nok rykte kommer du ikke videre i historien.

Selv om historien i spillet er skrevet av David McKenna som stod bak American History X så er det noe som skurrer. Personlig så liker jeg heller ikke helt veien de har dratt Tony Montana og historien de laget i filmen.

I filmen er han en kald og kynisk jævel som gjør alt for å komme til toppen. I spillet har han blitt mye mer ufokusert og det er ikke slik jeg ser for meg Tony. Mye av spillet blir for enkle løsninger.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen