Test

Savoy - Songbook vol. 1

Trioen bestående av Paal og Lauren Waaktaar-Savoy samt trommeslager Frode Unneland, har eksistert i tretten år og har fem albumutgivelser bak seg. Savoy må ha hatt noen vanskeligheter med å slippe unna sammenligningen med Paals andre store musikalske prosjekt; A-ha. Men som han selv sier: "Det er ingen forskjell for meg om jeg jobber med en A-ha-skive eller Savoy - poenget er å gi alt uansett".

Trippelt dobbeltalbum

Det mest spennende på Savoys nye plate er, trist nok, coverdesignet.
Det mest spennende på Savoys nye plate er, trist nok, coverdesignet.

For Savoy har gleden bestått i å kunne leke fram låter uten å alltid måtte vurdere hit-potensialet. Med det gigantiske privilegiet det er å ikke være avhengig av salgstallene, har bandet stått fritt til å utfolde seg kreativt, og den siste tiden har de brukt på å pusse opp gamle sanger. "Songbook vol. 1" er på samme tid en fjorten låter lang best of-samling, en ny-innspilling av sju gamle favoritter, og på toppen av det hele; tre helt nye låter.

Av ubearbeidede låter som har kommet med på denne dobbelplaten, må "Velvet" nevnes; bandets første og definitivt største hit som også har høstet oppmerksomhet gjennom Morten Harkets noe senere versjon. Andre spor som vil vekke hukommelsen for mange lyttere er "Star (I`m not stupid)" og "If You Won`t Come To The Party". Nyinnspillingene av "Whalebone", "Lackluster Me" og "Rain" vil også vekke gamle minner for mange. De nye låtene "Karma Boomerang", "Barefoot In A Denim Jacket" og "Best Western Beauty" bidrar i grunnen ikke verken i positiv eller negativ retning når det gjelder inntrykket av dobbeltalbumet som helhet.

Fra friskus-pop til drøvtygger-indie

Savoy har kanskje gjort rett i å sammenfatte en oppsummering av tretten år som band med nevnte nyheter; på denne måten har de en gyllen sjanse til å nå ut til både gamle fans og nye lyttere. Men hvorvidt vi trenger tjuefire låter, kan diskuteres. De uforglemmelige pop-perlene har lett for å drukne i en litt voldsom innpakning (én ting skal de ha skryt for, og det er et spennende coverdesign), og Savoy må kunne sies å være best i sin tidlige periode.

Denne kombo-utgivelsen når ikke de helt store høyder.
Denne kombo-utgivelsen når ikke de helt store høyder.

"Songbook vol. 1" presenterer bandets selv-antatte høydepunkt i tidsrommet 1994 til 2004, og de beste sangene ble til på nittitallet. Sånn sett kan man like gjerne anbefale nye lyttere å kjøpe debutplaten deres, men samtidig er nyutgivelsen en kilde til innsikt i et bands musikalske utvikling. Fra gode popmelodier på nittitallet til en noe grånyansert tåkepop de senere årene.

Likevel; trioen har evnen til å produsere gode sanger. Særlig melodiene er tidvis mesterlig komponert, og får følge av ekteparets dialogaktige og sjarmerende vokalinnspill, støttet opp av akustiske gitarer, velplasserte trommer og stor klang. På den andre siden bikker det til tider, på mystisk vis, mellom noe litt for enkelt og noe litt for pompøst.

Konklusjon

Savoy kombinerer gamle slagere med nye ideer, og byr på et hyggelig gjensyn med et svært hyggelig norsk band. Likevel blir dette litt kjedelig i lengden; man ønsker seg tilbake til det gladere nittitall. En helt ny plate som kunne presentere en slags ny giv ville være mer på sin plass enn denne, streng tatt, småskuffende samleplaten.

Savoy Savoy Songbook Vol. 1   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen