Satte dom med Wikipedia

De fleste er klar over at Wikipedia kan være en god kilde til informasjon, samtidig bør du være forsiktig med å bruke denne åpne nettsiden som en kilde for å bekrefte et faktum. Amerikanske immigrasjonsmyndigheter ser ut til å ha oversett dette poenget.

Oppga Wikipedia som kilde i retten
Wikipedia er som kjent en åpen nettside hvor alle er invitert til å bidra med sin kunnskap og legge til endringer i artikler som er publisert. Denne åpenheten medfører at nettsiden har mye og god informasjon, samtidig hender det ofte at ting som står her ikke er helt forenelig med virkeligheten. Å bruke nettsiden som kilde kan ofte bli fatalt. Å bruke siden for å sette dom i retten er veldig ille.

Ifølge Ars Technica var det nemlig det amerikanske immigrasjonsmyndigheter gjorde da de nektet etiopiske Lamilem Badasa asyl. Hun hadde først kommet seg inn i USA med et falskt italiensk pass. Da hun senere søkte asyl lagde etiopiske myndigheter et såkalt Laissez-passier for å bekrefte hennes identitet. Laissez-passier er en slags form for nødpass som har svært begrenset bruk. Amerikanske Department of Homeland Security var lite interessert i å innvilge kvinnen asyl, og søknaden ble til slutt avslått da immigrasjonsmyndighetene mente Laissez-passier ikke er godkjent som identifikasjonspapirer. Informasjonen hadde de funnet på en Wikipedia-artikkel om de spesielle passene.


Med denne artikkelen i hånden ble kvinnen nektet asyl.

Må behandle saken på ny
Dommeren som avgjorde saken får nå en smekk som en følge av at opplysningene fra Wikipedia ble sentrale i avgjørelsen. Badasa anket avgjørelsen og i ankesaken kommer det tydelig frem at informasjon fra nettstedet Wikipedia ikke kan anses som faktagrunnlag i en rettssak.

- Vi konkluderer med at saken må bli ført igjen da immigrasjonskontoret ikke har klart å redegjøre ordentlig for sin konklusjon om at Badasa ikke har kunnet påvise sin identitet, skriver retten i sin avgjørelse.

Dermed får Badasa en ny sjanse og Department og Homeland Security vil nok være forsiktige med å oppgi Wikipedia som kilde heretter.Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen