Satser stort mot nettmobbing

Skoleturneen har hittil besøkt 150 ungdomsskoler over hele landet. I 2011 får ytterligere 100 ungdomsskoler besøk av turneen, som er et samarbeid mellom Røde Kors, Telenor, Barnevakten og Medietilsynet.

– Digitale sosiale medier er en enorm berikelse. Men det ligger også noen farer der, og en av dem er mobbing. Denne turneen handler om å bygge holdninger og sørge for at barn og unge blir mer bevisste, sier generalsekretær Børge Brende i Røde Kors til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Alle fylker
I fjor besøkte turneen 12 fylker, og var også på Svalbard. Når prosjektet nå videreføres, vil de resterende fylkene i landet få besøk.

Da vil rundt 50.000 elever og 15.000 foreldre totalt ha fått besøk av turneen, som i tillegg til en forestilling også omfatter foreldremøter. Det er foreløpig ikke klargjort hvilke kommuner og hvilke skoler som får besøk i 2011.

70 prosent av barn og unge sier de selv eller noen de kjenner har blitt utsatt for digital mobbing, ifølge nettstedet brukhue.com.

«Kors på halsen», som er Røde Kors’ anonyme hjelpelinje for barn og unge på telefon og nett, er blant dem som registrerer at nettmobbing forekommer.

– Vi får flere og flere henvendelser om nettmobbing, forteller leder Marianne Børke til ANB.

– Ungdommene kontakter oss ikke og sier «jeg er utsatt for digital mobbing», men det de forteller viser at det er det henvendelsen dreier seg om, sier Børke.

Les også: Blir fotosjikanert etter sydenturen.

Blir mer bevisste
Ifølge Telenor sier over 90 prosent av elevene som har hatt besøk av «Bruk Hue» at de har lært noe av kampanjen. 45 prosent sier at «Bruk Hue» har gjort dem bedre rustet til å håndtere situasjoner knyttet til digital mobbing.

Og turneen er populær, ifølge Børge Brende.

– Hver eneste uke ringer det fremdeles skoler og foreldreutvalg som så gjerne skulle hatt besøk av «Bruk Hue», sier Brende.

«Bruk hue»-turneen finansieres av Telenor og koster 2 millioner kroner i 2011.

– Gjennom sitt dialogtilbud og gjennom arbeidet knyttet til digital mobbing har Røde Kors vist at de er en relevant og sterk samarbeidspartner for Telenor, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor til ANB.

Halvparten av de to millioner kronene brukes på «Bruk Hue» i stedet for julegaver til de ansatte i Telenor.

– Det at kostnadene til julegaver går til et slikt formål i stedet har god forankring hos oss, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

– Vil dere satse videre mot nettmobbing også i årene som kommer?

– Vi vil fortsette å satse på kampanjer mot nettmobbing. Vi må ta et delansvar der, sier Baksaas. (ANB)

Les også: Får mobil til skolestart.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen