Satser på UMA

Alternativ tekst mangler

Dette er UMA

* Står for Unlicensed Mobile Access

* Lar deg bruke mobiltelefonen som IP-telefon når du befinner deg innenfor rekkeviden av et trådløst nettverk.

* Telefoner med UMA-støtte skal kunne viderekoble telefonen fra GSM- eller 3G-nettet til Wi-Fi-nettet straks du går over dørstokken hjemme.

En trend i telemarkedet er at stadig flere dropper fasttelefon og kun beholder mobiltelefonen, til tross for at dette fort kan bli dyrere enn å ha en fastlinje hjemme.

Dette er noe av det som gjør UMA-teknologien så interessant. Mobiltelefoner som har UMA-støtte skal nemlig kunne koble seg automatisk opp mot et trådløst hjemme- eller bedriftsnettverk når dette er innenfor rekkevidde, slik at du kan ringe over IP.

I tillegg til at mobiltelefonerne må ha UMA, må også operatørenes nettverk støtte teknologien. Telenor er allerede i full gang med testingen.

Pilottjeneste
– Vi har startet en pilottjeneste der vi tester ut hvordan UMA-telefoner fungerer i det norske nettet vårt. Vi har ennå en god del tekniske utfordringer. Blant annet må kravene til sikkerhet innfris, forklarer informasjonssjef i Telenor, Arild Johannesen til Amobil.

Han forteller at Telenor skal lansere en "attraktiv tjeneste" så fort teknologien er moden, men lanseringstidspunkt og hva tjenesten innebærer vil han ikke ut med.

– Vi er godt i gang med testingen, og synes UMA er en svært interessant teknologi. Du skal ikke utelukke at vi lanserer UMA-tjenester allerede til neste år, men jeg kan ikke love noe. Vi kan tross alt ikke lansere noe som helst før sikkerheten og kvaliteten er tilfredsstillende, sier Johannesen.

NetCom tester i Danmark
Også hos NetCom har de fått øynene opp for teknologien, selv om operatøren ikke driver med testing innenfor landegrensene.

– Vi har ingen konkrete planer for UMA i Norge, men TeliaSonera tester ut teknologien gjennom et prosjekt i Danmark. Nå avventer vi bare resultatene fra prosjektet, så får vi bare ta det derfra, forteller kommunikasjonssjef i NetCom, Guri Wormdahl til Amobil.

John Olve Andersen
John Olve Andersen i Mobyson

– GSM-operatørene fornekter seg ikke
Administrerende direktør i Mobyson, John Olve Andersen, mener at UMA er en altfor sær, gammeldags og proprietær teknologi til at andre enn mobilnetteiere som NetCom og Telenor kan komme til å se gevinsten av det.

– UMA er å kjøre GSM over IP og dermed skapt for å forsvare gamle inntekstkilder for gårsdagens mobiloperatører. UMA bygger på spesielle håndsett, lukket mobil IP-basert infrastruktur, få og snevre applikasjoner og tradisjonelle mobile telefontjenester, sier Andersen til Amobil.

Andersen og Mobyson har nå bestemt seg for å satse på en åpnere standard, såkalt Mobil IP-teknologi kalt SIP. Denne kobler seg automatisk direkte på et trådløst nettverk, uten innblanding fra operatørene.

– Nokia og andre produsenter leverer allerede i dag over 20 ulike telefoner basert på den åpne SIP-standarden, som har vært benyttet på internett i mange år allerede. Den er utprøvd som standard, rask, enkel, rimelig og har et vel av muligheter og funksjoner. Det er et helt naturlig skritt å benytte den samme IP-telefonistandarden på mobiltelefoner med WLAN som det er å benytte den på jobben eller hjemme.

– Flere konkurrenter
Mobil IP basert på SIP vil ifølge Andersen føre til større prisreduksjoner til fastnett og utland enn UMA-standarden.

– SIP-teknologien vil sørge for flere konkurrenter, IP-telefoni helt ut til brukerens telefon, åpnere standarder og flere telefoner med åpne operativsystem. Internettsuksessen vil gjenta seg på mobilnettene med uendelig mange muligheter og bruksområder, med fastpriskonsepter og ren mobilbåndbredde uten de store mobiloperatørenes prisregime seg imellom, sier Andersen.

Mobyson-direktøren har liten tro på at UMA kommer til å slå særlig an blant forbrukerne. Han hevder mobil IP med SIP gir kunden mulighet for flere tilbydere, lavere priser, bedre bedriftsløsninger og bedre mobile internettjenester.

– Jeg er faktisk usikker på om Telenor og NetCom vil satse på UMA. De kommer til å se at selskaper som Mobyson kommer til å tilby betydelig rimeligere og bedre tjenester enn det de selv kan over UMA, tror Andersen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen