Satser på superdatamaskiner for massene

Tidligere i år ble annonsert at Sun søkte å lage brikker uten tynne kommunikasjonskanaler og dermed øke hastigheten på dataflyten mellom de ulike brikkene. Dette ville skape et tettere integrert system der dataene unngikk en del tradisjonelle flaskehalser. Måten man har gjort dette på er, meget forenklet beskrevet, å plasse mikrobrikkene ved siden av hverandre slik at kantene berører hverandre. Med denne direkte berøringen slipper man dermed de tradisjonelle små metalltrådene som binder systemene sammen. Ved å eliminere en rekke små flaskehalser skal systemer basert på denne type teknikk forbruke langt mindre strøm enn dagens produkter. Flere kanaler direkte fra brikke til brikke samt fjerning av interne kanaler slik det er i dag vil være med på å øke ytelsen. Intern dataoverføring skal kunne økes med 100 ganger.

Det meldes nå at selskapet jobber med et prosjekt finanisert av det amerikanske militæret, for å utvikle et Java-lignende programmeringsspråk for bruk i "enterprise" applikasjoner. Foreløpig er 90 personer dedikert til dette arbeidet.

Ifølge InformationWeek vil man bruke teknikker som tradisjonelt har tilhørt superdatamaskiner og bruke dette i produkter for arbeidsstasjoner. Sun prøver også å lage en "enterprise" plattform som er billigere enn Linux- og Windows-cluster.

Suns Greg Papadopoulos bekreften ovenfor pressen at det ikke dreide seg om å bygge én enkelt supermaskin, men å sette høytytende systemer i masseproduksjon. Planen vil dermed være å tilby disse på lik linje med Intel Itanium 2 og Opteron.

Sun Microsystems synes å vende tilbake fra en noe dårligere periode. Spørsmålet er om selskapet burde satse mer på x86-servere istedet for å kaste seg på en ny bølge som potensielt kan lide samme skjebne som Sparc.

Det er ikke kjent hvorvidt man kommer til å utvikle en komplett ny arkitektur, eller basere seg på eksisterende typer. Trolig vil man prøve å lage tett integrasjon med Java Desktop System, et Linux-desktopsystem som har meget høy fokus hos Sun i disse dager.

Tidligere i år mottok Sun, IBM og Cray omtrent 146 millioner amerikanske dollar fra Defense Advanced Research Projects Agency, for å utvikle en ny klasse superdatamaskiner. Sun mottok en tredjedel av disse pengene og en ny fordelingsrunde er aktuell i 2006. Selv om prosjektet i utgangspunktet er finansiert av militæret, høster man helt sikkert erfaringer som kommer til å bli benyttet i kommersielle produkter.

 

(Kilder: InformationWeek, Sun Microsystems)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen