Satser på mobil-TV

Nokia lanserte i dag tre nye telefoner i N-serien. Den mest interessante av disse er utvilsomt N92, som skjuler en heftig samling av funksjoner og teknologi under panseret.

Et steg nærmere den gode TV-opplevelsen?
Når Nokia har laget denne telefonen har de først og fremst hatt TV-muligheter i bakhodet. Mobil-TV blir stadig mer utbredt, og det forventes at 2006 blir året der denne trenden slår gjennom for fullt. Det finnes imidlertid få telefoner som kan by på den helt store TV-opplevelsen.

N92 har derfor fått en 2,8-tommers skjerm med QVGA-oppløsning, altså 320 x 240 punkter. Fargedybden er på 16 millioner farger. Disse spesifikasjonene sørger for et krystallklart bilde, noe vi fikk erfare på Nokias pressekonferanse i Barcelona.

I tillegg kan man snu skjermen, slik at man kan se film og TV i widescreen. I denne formen kan telefonen legges på bordet eller en annen jevn overflate, slik at skjermen vender mot brukeren, og man slipper å holde den i hånden.

Se TV rett fra sendemasten
N92 har fått støtte for den nye DVB-H-standarden, som er en teknologi for kringkasting av mobil-TV. Forskjellen på denne standarden og dagens tilbud er at man ikke lenger trenger å gå via mobilnettet, men kan motta signaler direkte fra TV-master.

Man finner også en egen funksjon leter opp tilgjengelige TV-kanaler, og lagrer dem i minnet for deg. En annen fiffig funksjon er muligheten for å sette sendingen 30 sekunder tilbake i tid. Dette gjør det for eksempel mulig å se en scoring om igjen når man ser fotballkamp.

Man kan selvsagt også bruke mobil-TV slik vi kjenner det i dag, altså ved å koble seg opp mot kanalen via internett. Ettersom DVB-H foreløpig ikke tilbys i Norge skal vi ikke se bort i fra at vi må nøye oss med vanlig internett-TV en stund til.

I tillegg til fjernsynsmulighetene har telefonen også fått både FM-radio og multimedieavspiller. Både TV, video, musikk og radio kan betjenes fra en dedikert multimedieknapp. Man slipper altså alskens roting inne i menyene.

Telefonen har også fått to megapiksels kamera, noe som nesten hører med i en ekte multimedietelefon. Kameraet kan både ta stillbilder og filme videosnutter.

Internminnet i N92 er på 90 MB, noe som er litt lite hvis man både skal ha musikk, bilder og videoklipp med seg. Dette er imidlertid ikke noe stort problem, ettersom man kan utvide minnet med opp til 2 GB ved å bruke minnekort av typen miniSD.

Overføring av filer kan man gjøre lynraskt, ettersom telefonen både har USB 2.0-støtte og plug-and-play-funksjonalitet. Det er dermed bare å plugge kabelen i en datamaskin, så dukker telefonen opp som en ekstra harddisk, og man kan flytte filer frem og tilbake som man vil.

Solid WiFi-støtte
Telefoner med WiFi-støtte er i ferd med å komme på moten. N92 stiller imidlertid ett par hakk sterkere enn de fleste andre modeller på markedet her. Man finner nemlig den trådløse standarden 802.11g under skallet, en standard som gir en overføringshastighet på opp til 55 Mbps. Dette gjør at man kan utnytte kapasiteten i de fleste trådløse nettverk her i landet. Til sammenligning har de fleste andre WiFi-telefoner en øvre grense på 11 Mbps.

I tillegg til WiFi har N92 også fått både infrarød port og blåtann. Dermed har man alle tenkelige overføringsmetoder tilgjengelig.

Nettverksstøtten er heller ikke noe å fnyse av. Med støtte for både GSM 900/1800/1900 er det ikke noe problem å ringe hjem fra Nord-Amerika. Telefonen har videre både 3G og EDGE, slik at du kan surfe på nett i bredbåndshastighet.

Alle medaljer har imidlertid en bakside. I dette tilfellet er det størrelsen på enheten og kapasiteten på batteriet som får svi.

Med dimensjoner på 107 x 58 x 25 mm og en vekt på solide 191 gram er ikke N92 en telefon man skyver elegant ned i skjortelommen, samtidig som en taletid på 4 timer gjør at laderen alltid må stå på listen over ting man skal ha med seg når man skal reise bort for mer enn én dag. Fire timers TV-titting er også nok til å tappe hele batteriet.

N92 skal etter planen komme på markedet omtrent halvveis ut i av 2006, og kommer til å koste rundt 6000 kroner.

(Kilde: Nokia)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen