Satser på helt nye menyer i 2007

Alternativ tekst mangler
Fremtidens PDA-er og smarttelefoner vil bli
mye enklere å bruke, mener Ed Hardy. Her
er dagens versjon.

Windows Mobile og Palm OS er i ferd med å få kraftige ansiktsløftinger. Nå skal systemene, som i sin tid ble utviklet for PDA-er bedre tilpasses mobiltelefoner.

Da de første PDA-ene kom på markedet på begynnelsen av 90-tallet, var de utviklet for å brukes med to hender. Du måtte holde PDA-en i én hånd, og skrive på skjermen med den andre.

Etter at de første smarttelefonene dukket opp, endret dette seg. Da ble det mulig å gjøre akkurat det samme med kun én hånd.

Men operativsystemene i smarttelefoner med Windows eller Palm OS er i utgangspunktet utviklet for PDA-er med trykkfølsom skjerm. Dette fører til at systemene ikke fungerer optimalt på smarttelefoner.

Den kjente PDA-eksperten Ed Hardy hos Brighthand sier nå at Microsoft og PalmSource er i ferd med å endre måten vi skal bruke PDA-er på.

– Jeg har sett en demo av den neste store versjonen av Windows Mobile, med kodenavn Photon, og selv om jeg har avtalt å ikke røpe noen detaljer, kan jeg fortelle dere at det ikke på noen måte ser ut som de tidligere versjonene, skriver Hardy.

– [De nye menysystemene er blitt] utviklet for å kjøre på en-hånds-enheter, og ikke fortidens håndholdte PDA-er, skriver Hardy.

Også PalmSource skal i følge insideren ha store endringer på gang, og holder nå på å utvikle en ny utgave av Palm OS.

Endringene i operativsystemene skal i følge Hardy være dramatiske. Palm OS og Windows Mobile er nemlig ikke utviklet for bruk med tastaturer. Likevel vil PDA-brukere flest gjerne styre maskinen med piltastene. Dette er på ingen måte optimalt.

Når du bruker taster, kan du manuelt bla deg igjennom menyene, men det er enklere og raskere å bruke styrepennen. Hardy sammenligener det med å styre en bil med tau i stedet for ratt: Det er mulig, men langt fra optimalt.

I dag finnes det forskjellige versjoner av Windows Mobile for telefoner og PDA-er. Hardy skriver at Photon betyr slutten på dette.

Likevel er ikke disse endringene noe du bør sette deg ned å vente på. Hardy skriver at PalmSource tidligst har sitt nye operativsystem klart til våren. Microsofts nye Windows Mobile er enda lenger unna. For noen måneder siden sa selskapet at Photon tidligst kommer høsten 2007, mens de første telefonene og PDA-ene med systemet vil komme høsten etter.

(Kilde: Brighthand.com)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen