Satser på 802.11

Mens etterhvert både bærbare og håndholdte datamaskiner har blitt utstyrt med støtte for trådløse nettverk, og dermed har fått muligheten for trådløs overføring av data i hastigheter på 11-55 Mbps gjennom luften, har mobiltelefoner hittil måttet nøye seg med fattigmanns-standarden Bluetooth. Det kan imidlertid snart forandre seg.

I dag gikk nemlig Motorola, som første store mobilprodusent, ut og annonserte planer om å implementere 802.11 støtte i sine kommende mobiltelefoner, såvel som støtte for Voice Over IP (VoIP). Selskapet vil samarbeide med Texas Instruments om implementeringen av den nye teknologien, som skal basere seg på sistnevntes OMAP-prosessor og tilhørende programvare.

En mobiltelefon med 802.11-støtte åpner en helt ny verden av potensielle bruksområder. For eksempel vil man kunne surfe og laste ned data med mobiltelefonen i hastigheter på titalls ganger hastigheten på en vanlig bredbåndslinje, og støtten for VoIP vil dessuten gjøre det mulig å føre samtaler over internett istedenfor å måtte ty til dyre tellerskritt over mobilnettverket.

Ulempene med 802.11 er dessverre også mange. For eksempel er teknologien svært strømkrevende, og burde tappe de fleste mobilbatterier i løpet av timer. Dessuten er teknologien adskillig dyrere å implementere i enheter enn for eksempel Blåtann, og da spesielt med tanke på de høye kravene til dimensjoner og vekt som kreves for integrasjon i en mobiltelefon.

Det er av slike årsaker mobilprodusentene hittil har holdt seg borte fra 802.11 standardene, men nå ser det altså ut som om Motorola mener markedet og teknologien er moden for slike mobiltelefoner. Selskapet planlegger å lansere den første mobiltelefonen med 802.11 støtte i løpet av 2004, men hadde ellers lite å fortelle om fremtidsplanene sine.

Se også:

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen