Satser mot verdensherredømme
Teknofil

Satser mot verdensherredømme

- Formålet med Wikipedia er å gi hele verden tilgang til summen av verdens kunnskap.

Slik startet Wikipedias grunnlegger, Jimmy Wales, sitt foredrag på Nobels Fredssenter i Oslo i dag. Han er nemlig i Norge i anledning konferansen "Hvor fritt er Internett" arrangert av Teknologirådet. Da peker det demokratiske oppslagsverket Wikipedia seg spesielt ut. Her er det brukerne selv som skriver, retter på og tilfører artikler.

- Wikipedia er ikke som en gratis øl som konsumeres, derimot er det et gratis produkt, med en lisens som gir alle muligheten til å redigere og benytte seg av innholdet. Det er denne lisensen som er det viktigste for oss, forklarte Wales.


Jimmy Wales var i dag i Oslo og pratet om sitt prosjekt Wikipedia.

Enorm vekst
I dag er Wikipedia verdens niende største nettside. I følge deres egne opplysninger har de over 680 millioner besøkende i året, men det var ikke før nettsiden ble verdenskjent i 2005 at det virkelig tok av. Wikipedia er i dag et velkjent fenomen, selv i land hvor nettilgangen ikke nødvendigvis er helt åpen og hvor fri informasjonsflyt blir ansett som en fare.

Fra oktober 2005 til april 2008 blokkerte for eksempel Kina sine nettbrukere ute fra nettstedet, likevel kan Wales vise frem noen interessante eksempler på at Wikipedia også har blitt en del av kulturen her.

Wikipedia til lunsj?
I sin iver etter å møte det internasjonale publikummet som forventes å innta Beijing under OL, så har restaurantene vært påpasselige med å trykke menyer på engelsk. Litt rot har det likevel blitt for ved en Beijing-restaurant kan du nemlig få fritert wikipedia, strekt krydret. Eller hva med fritert egg med wikipedia?


Vil du ha en smakebit wikipedia til forrett eller dessert?

- Trolig er det noen som har spurt hvordan sopp skrives på engelsk. Kollegaen har da sagt "slå det opp på Wikipedia", og det har blitt skrevet ned. Uansett er det interessant å se at Wikipedia har en kulturell påvirkning av Kina, på tross av blokkeringen. Ungdommen der og de som er iherdige vet tydeligvis hvordan de skal komme seg på Wikipedia likevel, forklarte Wales.

Enormt prosjekt med lite budsjett
Wikipedia har et relativt lite budsjett og overlever på donasjoner og støtte de får fra brukere og andre organisasjoner. I 2007 brukte de knappe to millioner dollar, 2008 blir noe dyrere, likevel makter de å nå ut til stort sett alle nettbrukere med tilgang.

Wales mener likevel ikke målet er nådd for Wikipedias ambisiøse prosjekt.

- Det er mange barrierer som stopper folk fra å bidra. Det er ikke bare sensur og manglende tilgang som skaper problemer. Et eksempel er for eksempel Sør-Afrika som har hele 11 offisielle språk. Det er viktig at det ikke bare eksisterer artikler på engelsk og afrikaans, vi vil nå ut til flest mulig og da er det viktig at vi fokuserer på nye språkgrupper, påpekte Wales.

Vil satse på små språkgrupper
Og det er nettopp dette han selv ser for seg at organisasjonen Wikipedia Foundation vil satse på i den kommende tiden. Problemet er at det er sjeldent gøy for en gruppe personer å sitte og skrive artikler som kun blir lest av dem selv.

- I dag gjør vi lite arbeide for at små språkgrupper kan bli med. Dette er et område for forbedring. Vi må derfor være med å skape en gnist som gjør at folk oppdager Wikipedia og selv ser hvordan de kan bidra, sa Wales.

Et arbeid de derfor jobber med å gjennomføre i Sør-Afrika er prosjektet Wikipedia Academy. Gjennom dette prosjektet går lokale ildsjeler inn i Sør-Afrikanske skoler og lærer opp barn og unge til å bruke Wikipedia. På denne måten skal det skapes et grunnlag for at også de små språkene i verden skal få sine plattformer.

- Dette er Internetts fremtid, påpekte Wales.

Wikipedia, en useriøs kilde
Wikipedia har samtidig med sin store vekst også fått mye kritikk på grunn av sin åpenhet. Flere setter spørsmålstegn ved om Wikipedia kan anses som en troverdig kilde når hvem som helst kan redigere. Universiteter aksepterer for eksempel ikke Wikipedia som kilde i oppgaver levert av studentene.

Wales selv ser problemet, men mener det er minimalt.

- Det er faktisk veldig få som jobber for å ødelegge prosjektet. Selv annser vi det som bedre å gi frihet til alle og heller ta opprydningen senere når problemer oppstår. Det er dessuten fullt mulig å legge til et banner på artikler hvor nøytraliteten kan diskuteres. En slik funksjon skulle jeg gjerne sett i nyhetsendinger og aviser. Undersøkelser viser at artiklene på Wikipedia jevnt over holder en god kvalitet. Men dette er et menneskelig prosjekt og som alle andre steder hvor mennesker er involvert så vil problemer oppstå. Det viktigste er at alle syn har en mulighet for å komme frem på en nøytral måte. Gjennom dette er Wikipedia med på å lære folk at alle har mulighet til å delta i samfunnsdebatten, forklarte Wales.

Selv uttrykte han langt større frykt for at folk skal slutte å sette pris på åpne plattformer, enn at hans hjertebarn skal misbrukes for å skape egenreklame for selskaper og organisasjoner.


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen