TEST: Satellittopptaker med toppscore
Test

Satellittopptaker med toppscore

Testresultater

Positive ting Viser 7-dagers programskjema, fjernkontrollen kan styre TV-en, serieopptak tar opp alle episoder, kan sortere programmer etter sjanger, sletter automatisk gamle opptak
Negative ting For stor fjernkontroll for små hender, engelske skjermmenyer, forutsetter kostbart abonnement.0

Testresultater

Positive ting Viser 7-dagers programskjema, fjernkontrollen kan styre TV-en, serieopptak tar opp alle episoder, kan sortere programmer etter sjanger, sletter automatisk gamle opptak
Negative ting For stor fjernkontroll for små hender, engelske skjermmenyer, forutsetter kostbart abonnement.0
Pakkeløsningen Viasat+ består av den kombinerte satellittmottakeren/ dekoderen/ hardiskopptakeren Pace DS460NV til ca 2.500 kroner (ved kampanjer slipper du gjerne med 1.500 kroner).

Abonnement på tjenesten Viasat+ koster 1.188 kroner i året, abonnement på programpakken Viasat Gull koster 3.828 kroner i året, et halvt års kortavgift koster 349 kroner, etableringsgebyr er på 699 kroner og eventuelle faktureringsgebyr blir til sammen ca 6.100 kroner.

Viasat-boksen med abonnement koster altså totalt ca 8.600 kroner første år,  - før eventuell kampanjerabatt.

PVR i toppklasse
Opptakerboksen inneholder 2 tunere (mottakere) og 160 GB harddisk. Når du kjøper pakken, får du også med 2 nye satellitthoder og kabler.

Viasat+ har vært på markedet et års tid, og er kvitt barnesykdommene. Dette er fortsatt en av de beste PVR-løsningene på markedet, men ulempen er at du må binde deg abonnement på den kostbare programpakken Viasat Gull.

Problemfri montering
Viasat-boksen har to Scart-kontakter som kobler den til TV-en og f.eks. en videospiller. Den har innebygd modem med telefonkontakt (for bestilling av leiefilm), og optisk, digital lydkontakt for hjemmekinoforsterkeren.
Ved å trekke kabel fra Viasat-boksen i stuen til for eksempel TV-en på soverommet, kan du styre opptakeren med fjernkontrollen fra soverommet .

Rask installasjon
Installasjonen er enkel og rask. Du trenger bare å endre standardinnstillingen for språk i undertekster (fra svensk til norsk) og skjermformat (fra 4:3 til 16:9).

Deretter starter et automatisk kanalsøk, mens PVR-en spiller beroligende bakgrunnsmusikk. Oppdatering av programvaren foregår automatisk om natten.

Tradisjonell bruksanvisning
Viasat-boksen har engelsk tekst på fjernkontroll og i skjermmenyer, men bruksanvisningen er på norsk. Den tradisjonelle, 65 siders bruksanvisningen er velskrevet, men mangler dessverre stikkordregister og "Help-knappen" på fjernkontrollen oppgir kun telefonnummer til kundeservice. 

Uunngåelig viftesus
I likhet med andre slike bokser avgir Viasat+ et kontinuerlig sus fra harddisken, men støyen er ikke sjenerende før det er helt stille i rommet.


Stor og bred fjernkontroll
Fjernkontrollen er så bred at de med små hender kanskje vil foretrekke å holde den i begge hender. Det er god avstand mellom knappene og egne knapper for de viktigste funksjonene: EPG (elektronisk programguide), iTicket- (bestillingsfilm), Planner (opptak), Setup-og iTV (som ikke brukes).

Fjernkontrollen kan programeres slik at den kan slå TV-apparatet av og på. Det er en stor fordel, for dermed kan du fjerne TV-fjernkontrollen fra stuebordet.

Kontinuerlig opptak
Opptakeren lagrer automatisk de siste 60 minuttene (konkurrentene lagrer 40 eller 90 minutter) av alt som sendes på den kanalen TV-en er innstilt på.

Når du setter deg ned foran TV-en, kan du altså spole bakover og se starten av et program som begynte for en time siden, og du kan raskt spole framover og forbi TV-reklamen. 

Spoleknappene dobler hastigheten (2x, 4x....30x) hver gang du trykker på dem.

Bare trykk "Pause"
Pause-funksjonen er sannsynligvis det aller smarteste ved en PVR. Blir du forstyrret i TV-tittingen eller må ut en tur, trykker du bare på fjernkontrollens Pause-knapp. 

Da fryser bildet, og når du senere trykker på Play, viser opptakeren programmet fra der du slapp.

Litt omstendelig EPG
Når du trykker på EPG-knappen (elektronisk programguide), får du tre valg: "Alle kanaler", "Kanal etter sjanger" og "Program etter tid".

Det er omstendelig, for i ni av ti tilfeller er det "Alle kanaler" med full programoversikt du vil se, og da må du trykke tre ganger. 

EPG-en viser sendeskjema for 7 dager, mens noen konkurrenter bare viser 4 dager.

EPG med sjangersøk
EPG-alternativet "Kanal etter sjanger" sorterer kveldens programmer etter sjanger. 

Det er en nydelig PVR-funksjon som få av konkurrentene har. Sjangersøk gir raskt oversikt over kveldens filmer og fotballkamper.

Rask oppdatering
EPG-knappen brukes både til å velge program, varsle når programmer starter, og til å forhåndsbestille opptak.

Viasat legger til 2 minutter før og etter programmet for å sikre at alt blir med, og hevder at EPG-en oppdateres straks det oppstår endringer i sendeskjemaet. Dermed blir også forsinkede programmer tatt opp. Vi har ikke fått testet hvor godt dette fungerer.

Visat tilbyr i tillegg leiefilm mot betaling, og opptakeren kan også ta opp leiefilmen.

Serieopptak lagrer favorittene
"Series Link" eller serieopptak er en funksjon som Viasat foreløpig er alene om: Hvis du forhåndsbestiller opptak av en episode i en serie, kan serielinken automatisk ta opp alle senere episoder. Serieopptak er smart, men fungerer foreløpig ikke i alle serier.

Alternativt kan Viasat-opptakeren innstilles til opptak på bestemte tidspunkt - f.eks. klokken 20.00 hver torsdag.

Barnesikring mot fy-filmer
Viasats barnesikring kan sperre eller sette aldersgrense for bestemte kanaler du ikke ønsker at barna skal se, og leiefilm fra Viasat kan blokkeres på samme måte.

Alt lagres i arkivet
Opptaksarkivet, som Viasat kaller "Planner", lister opp ferdige opptak, pågående opptak, planlagte opptak og påminnelser om kommende programmer.

Når du velger et opptak, blir det øyeblikkelig avspilt med samme bildekvalitet som originalen. 

Hvis du bare rekker å se litt av en film og vil fortsette senere, kan du legge inn et bokmerke som gjør det enklere å fortsette der du slapp.

Romslig harddisk Den 160 GB harddisken rommer vanligvis 60 timer med opptak, men kapasiteten varierer med den tekniske kvaliteten på programmene som tas opp.

"Planner" brukes også når du vil slette opptak manuelt, men opptakeren kan automatisk slette de eldste opptakene når harddisken går full. 

(Artikkelen er oppdatert 17. juli 2008.)

Konklusjon:

Viasat+ er utstyrt med flere funksjoner enn de fleste konkurrentene. 
Den har vært på markedet en stund og er kvitt barnesykdommene. 
Alt i alt er det en meget velfungerende satellitt-PVR.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen