Satellittbilder i HD kommer snart
Teknofil
(Bilde: YouTube)

Satellittbilder i HD kommer snart

Storebror ser deg – og hårsveisen din – fra verdensrommet.

Onsdag 13. august sender selskapet Lockheed Martin opp satellitten WorldView3 for selskapet DigitalGlobe. Den vil ifølge Engadget bli den aller første satellitten som er i stand til å ta høyoppløselige bilder av jordkloden.

På fargebildene skal du kunne se detaljer ned til 25 centimeternivå, noe som vel må sies å være skremmende nærme. Dermed går satellittbilder fra å kunne gjenkjenne hustak, til potensielt å kunne gjenkjenne hårfrisyrer.

Selge til Google og Microsoft?

Grunnen til at DigitalGlobe satser på HD-satellittbilder er for å kunne selge dem til kommersielle aktører. Dette er mulig, etter at USAs myndigheter nylig myket opp reglene for denne typen bilder. For øvrig har USAs myndigheter også anledning til å bruke satellittene som sendes opp av amerikanske selskaper.

De høyoppløste bildene fra DigitalGlobe vil være tilgjengelig fra og med om et halvt års tid. Bildene vil ifølge Engadget være spesielt interessante for karttjenester som Google Maps og Bing Maps (både Google og Microsoft er eksisterende kunder hos selskapet). Videre ser de for seg at HD-bildene kan brukes i overvåking av store gårder, eller til å oppdage mineralforekomster.

I videoen under trekker DigitalGlobe frem nyhetsdekning som et eksempel der bildene kan brukes. De antyder også at høyoppløslige bilder kan gjøre det enklere for deres forsvars- og etterettningskunder å gjøre informerte valg i krigslignende situasjoner eller ved mulige terrortrusler.

Snart kan Googles satellitter se «alt»
Vil ta høyoppløste bilder tre ganger om dagen »

(Kilder: Engadget, Satimagingcorp)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen