SATA overtar på optisk

Alternativ tekst mangler

Til tross for at dagens harddisker for lengst har gått over fra PATA- til SATA-standarden, har de fleste optiske enheter som DVD-brennere holdt fast på PATA.

Nå sies det Intels 965-brikkesett og Windows Vista er forventet å øke utbredelsen av SATA-baserte optiske enheter. Ifølge taiwanske produsenter skal SATA bli det mest utbredte grensesnittet for slike enheter i løpet av 2. halvdel av 2007.

Intels 965-familie med brikkesett - det vil si ICH8-sørbrikken, har som kjent ikke innebygget støtte for PATA. Det vil bidra til økt utbredelse av SATA, selv om de fleste hovedkortprodusenter foreløpig inkluderer en 3. parts PATA-kontroller. Hvorfor Windows Vista skal øke utbredelsen av SATA i optiske enheter er ukjent.

Produsenter som LG, Plextor, Sony, Asus, Pioneer, Panasonic og Lite-On vil i nær fremtid lansere nye DVD-brennere og -lesere med SATA-grensesnitt.

Grunnen til at SATA hittil ikke har blitt tatt mer i bruk i dette segmentet er uklart, men høyere kostnad (20-30% over PATA) kombinert med visse kompatibilitetsproblemer kan ha gjort sitt.

Se utvalget
I prisguiden finner du en oversikt over optiske enheter med SATA-støtte.

(Kilde: Digitimes)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen