SATA-300 demonstrert


Snart oppgraderes SATA-grensesnittet til SATA-300

Den ubetydelige økningen i overføringshastighet for seriell ATA (SATA) i forhold til parallell ATA (PATA), har foreløpig vært et av de største ankepunktene mot seriell ATA. Nå ser det ut til at det er i ferd med å løsne, ettersom noen av tungvekterne innenfor SATA i forbindelse med IDF (Intel Developer Forum) demonstrerte en overføringshastighet på hele 300 MB/sekund. Til sammenligning kan parallell ATA tilby en båndbredde på 133 MB/s, mens SATA i nåværende generasjon kan vise til 150 MB/s.

Seagate
Seagate demonstrerte i samarbeid med kontrollerprodusentene Marvell og AMCC (3Ware), en Seagate Barracuda 7200.7 SATA-disk som oppnådde hele 3 Gbit/s overføringshastighet "end to end". I demonstrasjonen ble det benyttet en ny kontroller-type fra Marvell med betegnelsen 88SA8050 og en prototype på en SATA-kontroller fra AMCC. Det er verdt å merke seg at overføringshastigheten ifølge pressemeldingen Seageate har sendt ut beskrives som "opp til" 3 Gbit/s og ikke som en konstant overføringshastighet.

Hitachi
Mens Seagate demonstrerte en mer tradisjonell diskløsning, valgte Hitachi sammen med kontrollerprodusenten Silicon Image å fokusere på lagringskapasitet i sin demonstrasjon. Ifølge X-bit labs var hele 1 TB lagringskapasitet i bruk når de to selskapene demonstrerte sin løsning for SATA 300-standarden. Det sies ikke hvor mange disker som var i bruk, men det er på det rene at det ble benyttet en ekstern "port multiplier" som er en slags SATA-hub hvor inntil 15 lagringsenheter kan kobles til samme SATA-buss.

SATA over PCI Express
En annen oppsiktsvekkende nyvinning er det Silicon Image som står for. Selskapet har med sin nye kontroller Sil 3132 som det første selskapet i verden presentert en kontroller som kjører SATA over en PCIe-buss. Med støtte for både 300 MB/s overføringshastighet, NCQ (Native Command Queing), RAID og "hot swapping" i tillegg til den tidligere nevnte "port multiplier", kan den lille brikken på bare 10 x 10 mm bli en etterspurt vare fra hovedkortprodusentene.

3 Gbit blir til 300 MByte
En ting vi kan merke oss er at SATA-produsentene har begynt å oppgi båndbredden i bits. Mange lurer kanskje på hvordan for eksempel 3 Gbit blir til 300 MByte - og ikke 375 Mbyte (en byte består som kjent av 8 bit og 3000 Mbit dividert på 8 skal følgelig bli 375 MByte).
Forklaringen er at av 10 bit som sendes går 2 bits til "utjevning", og dermed utnyttes bare 80 prosent av "bitsene" som går igjennom.
Med en frekvens på 3000 MHz/s blir regnestykket slik:

3000 MHz
x 1 bit per klokke
x 80 % "effektivitet"
/ 8 bits pr.byte
= 300 MByte/sek

Ny SATA-organisasjon
The Serial ATA Working Group er nå erstattet av en ny organisasjon ved navnet Serial ATA International Oranization (Serial ATA-IO). Stiftelsen av den nye organisasjonen ble offisielt kungjort på IDF den 10. september. Som tidligere er det snakk om en uavhengig "non-profit"-organisasjon som utvikler standardene for fremtidige SATA-løsninger. Også SATA-IO blir ledet av den tidligere Intel-medarbeideren Knut Grimsrud.

Styret i organisasjonen består av representanter fra de såkalte "promoters", dvs. selskaper som Dell, Intel, Maxtor, Seagate og Vitesse. Dersom noen av leserne skulle være fristet til å bli medlem, kan vi nevne at medlemskap i SATA-IO koster $ 1500,- per år og er forbeholdt bedrifter.

Harddisker og kontrollere med støtte for SATA-300-standarden ventes for alvor å gjøre sitt inntog på markedet i løpet av 2005.

(kilder: Seagate, X-bit labs, Silicon Image, Serial ATA-IO.org)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen